To jest widok strony w wersji do druku
-
Palio 1,2 nie odpala
Witam. Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego tematu;/
Posiadam palio 1,2 w gazie. Jakiś czas temu przekazałem dziewczynie żeby miała czym pojeżdżać na dworzec.
Wszystko było ok puki nie zaczęło się robić zimno. Z racji dość małych dystansów akumlator nie miał się kiedy naładować.
padł 2 razy. Ale przyjechałem z kablami i było ok.
Ostatni 3 raz aku padł. nie do zera bo powiedziałem jej że jak słyszy że słaby ma nie kręcić.
Po podpięciu kabli samochód kręcił ale nie odpalił...
Silnik kręci ale nie pali, pompka podaje, nie ma iskry.
Wymieniłem czujnik położenia wału. cewki i kable ok.
Znajomy podpiął pod komputer i skasował wszystkie błędy a samochód dalej nie pali.
Co sie mogło stać? przeglądnięte co się dało wszystkie bezpieczniki ok. wszystko podpięte.
-
Cytat:
Napisał
mkdaivd
nie ma iskry
Skoro nie ma iskry a cewka i kable WN dobre to albo świece do wymiany, albo nie dochodzi napięcie do cewki.
Cytat:
Napisał
mkdaivd
skasował wszystkie błędy
A jakie były?
-
A z czego idzie napięcie do cewki? błedy 12 i 17 jakieś dziwne bo nigdzie nie sa opisane.
-
Tata mówi że sprawdzał i dochodzi napięcie do cewek. Myślę że to coś z IMMo;/ ale nie wiem jak to sprawdzic
-
napiecie moze dodchodzi ale sygnał daje centralka ;) i dopiero potem jest iskra :)
-
Nie zapala się kontrolka wtrysku?
-
zapala sie. Jak wy to nazywacie marchewka. Ale podpieliśmy jeszcze raz pod kompa i komp nie widzi obrotów silnika jak kręci.
-
Czyli masz problem z czujnikiem położenia wału ...
-
Wymieniony czujnik. I dalej nie odpala... Komputer nie wskazuje obrotów ani pracy wtrysków;/ ale nie pokazuje teraz żadnego błędu. To może byc IMMO? jak to obejść? wszystko wskazuje na to że auto powinno jeździć ale nie odpala.
-
wymieniłes czujnik na nowy ? a sprawdziłes czy sygnał dociera do komputera ?
-
Cytat:
Napisał
yacub
a sprawdziłes czy sygnał dociera do komputera ?
To miałem na myśli ...
-
A jak to sie sprawdza? ale mogł np.komp paść z braku prądu?
-
mogły sie diody na wysciu uszkodzic i juz sygnał nie dotrze do cewki :) ja tak miałem w lato diody sie poprostu spaliły i nie mogłem odpalic samochodu - wizyta kompa w serwisie i wymiana i działał poprawnie :)
-
Palio chodzi:P przyczyną było moje lenistwo:) tzn. w lecie wymieniałem błotnik ,bo poprzedni był zgnity. Nie założyłem plastikowego nadkola ,bo miałem tam jeszcze konserwacje poprawić. Nazbierało sie różnego syfu, błota i wilgoci przez ten czas przymarzło i usterka gotowa:)
okazało sie że wystarczy wyczyścić styki w sterownikach które się tam znajdowały i po poskładaniu odpaliło:) teraz juz założyłem nadkole:D
-
Cytat:
Napisał
mkdaivd
styki w sterownikach które się tam znajdowały
O jakich "sterownikach" mówisz?