To jest widok strony w wersji do druku
-
bardzo słabe ogrzewanie
Witam
Znowu mam ten sam problem tzn bardzo słabe ogrzewanie w moim punto mk1, nawet przy ustawieniu maksymalnie pokrętła i po przejechaniu dłuższego odcinka leci letnie powietrze. Układ jest odpowietrzony, zarówno na odpowietrzniku przy chłodnicy jak i przy nagrzewnicy wylewa się płyn, termostat jest wymieniony na nowy, płyn chłodniczy także, nagrzewnica też nie cieknie bo nie jest mokro pod nogami pasażera ani nie śmierdzi z nawiewu, co więc może być przyczyną?
-
Źle odpowietrzooy układ chłodzenia.
-
być może masz jakiś problem ze sterowaniem ciepło-zimno. nie wiem jak to jest w punto czy sterowane jest to przez zawór czy klapę. druga opcja to nagrzewnica. zatykają się zachodzą kamieniem itp przez to nie oddają odpowiednio ciepła. miałem kilka takich przypadków w dwóch to w ogóle nie grzało i wymiana nagrzewnicy w 100% usunęła problem.
-
Albo źle odpowietrzona, albo zatkana. Nagrzewnica w Punto i Punto II dość łatwo się zapycha. Szczególnie w przypadku użycia specyfików likwidujących wycieki płynu.
-
Ja bym obstawiał pompę wody może nie wymuszać odpowiedniego obiegu ze względu na zużyte łopatki z nią jest mnie roboty ale trochę drożej lub zapchana nagrzewnica ale to cała deska do wyciągnięcia. A czy nie gotuje się silnik, nie wyrzuca płynu ? brak ogrzewania to jedyny problem?
-
Cytat:
Napisał
Fuczak
Ja bym obstawiał pompę wody może nie wymuszać odpowiedniego obiegu ze względu na zużyte łopatki z nią jest mnie roboty ale trochę drożej lub zapchana nagrzewnica ale to cała deska do wyciągnięcia. A czy nie gotuje się silnik, nie wyrzuca płynu ? brak ogrzewania to jedyny problem?
Pompa wody była zmieniana razem z rozrządem rok temu, od tego czasu przejechałem około 18 tys km, była to droga pompa a nie żaden chiński zamiennik z plastikowymi łopatkami, tylko ma metalowe łopatki także to chyba nie. Silnik się nie gotuje, nie wyrzuca płynu ze zbiorniczka też. Także letnie powietrze z ogrzewania to jedyny kłopot.
-
A jak z termostatem trzyma temperature? Bo jak silnik nie trzyma temp. To tez slabo grzeje, ale obstawiam zatkana nagrzewnice
-
Skoro pompa nowa to nagrzewnica do roboty. lub sprawdź odpowietrzenie jeszcze raz tylko pokrętło ciepło/zimno powinno być na ciepło na maksa i odpowietrznik jest na wężu przed wejściem do nagrzewnicy.
-
Odpowietrzyłem ponownie, z odpowietrzników wylewa się płyn, węże są miękkie, termostat także został wymieniony na nowy, płyn uzupełniony na maksymalny poziom w zbiorniczku. To chyba jednak nagrzewnica a więc czeka mnie wydatek ok 600 zł?
-
No co ty ja wymieniłem nagrzewnice u siebie w dwa dni i sama nagrzewnica nowa w klepie kosztowała mnie coś około 100zł nie wiem co ty chcesz tam za 600zł robić. nie jestem mechanikiem ale trochę chęci i pożyczone klucze od kolegi i po sprawie. żadnej filozofii tylko pamiętać trzeba nic na siłę wszystko się odkręca albo wypina kable z kostek. służę radą jak coś nie wiesz ;)
-
Cytat:
Napisał
Fuczak
nie wiem co ty chcesz tam za 600zł robić
nagrzewnica + robocizna tak wychodzi. piszesz że robiłeś to dwa dni to wiesz ile z tym roboty i jakie czasochłonne. żaden warsztat tego za 100.
-
Cytat:
Napisał
noobio
co więc może być przyczyną?
Termostat sprawny?
Zaworek nagrzewnicy sprawny?
napisz jeszcze jaki masz silnik.
-
zajęło mi to dwa dni ale jest to do zrobienia w dzień i nie jest to trudne do zrobienia samemu w domu wolałem się sam z tym pobawić. u mnie mechanik powiedział 300zł + części.
-
To standard w tych puntach. Mam nissana nowego i tam ogrzewanie leci ciepłe już po 2 minutach pracy silnika, w puncie dopiero po około 10 minutach i to takie słabe to ogrzewanie jest i tak mimo wszystko.