To jest widok strony w wersji do druku
-
Żarówka w tylnej lampie
Witam
tylne prawe światło stopu przestało świecić, niestety przez ten mały kwadracik w bagażniku nie ma szansy na wymiane żarówki.
próbowałm odkręcic lampę ale niestety też się nie udało dwie widocznie śruby odgręcone ale niestety coś jeszcze trzyma w środku i nie wiem co, czy zaczep czy śruba
ktoś jakims cudem wymieniał wspomnianą żarówkę ?
-
1 załącznik(i)
Tył lampy można czymś podważyć bo siedzi w gumowych zatrzaskach, ogólnie problemów nie ma.
Załącznik 11892
-
OK
po odkręceniu śrub tył odchodzi, ale przyma gdzieś w połowie lamy u góry chyba
obawy mam żeby czegoś nie urwać ..
-
na bank zatrzask trzyma, dawno nie ruszany przez to ciężko idzie, jak się obawiasz to podjedź na stacje jakąś albo do mechanika...
-
Nie czujesz zatrzasku jakiegoś?, spróbbuj złapać i pokombinować palcami, może trochę boleć, załóż jakąs rekawiczkę cienką albo zrób to przez szmatke.
-
z może uszczelka się przyssała. Podobny problem miałem w GP, szarpałem się i odpuściłem. A okazało się że guma trzyma
-
Na końcu lampy są dwa takie kuliste zaczepy, które wchodzą w gumowe przelotki. (poszukaj np. w google widoku takiej lampy). Aby wyjąć tą lampę trzeba po odkręceniu śrub pociągnąć całą lampę do tyłu, co jest dosyć skomplikowane. Ja sobie poradziłem z tym wsuwając klin między lampę a błotnik, wtedy elegancko się wysuwa. Klin musi być taki aby nie porysować lakieru na błotniku.
Idealnie nadaje się do tego celu jedna połówka zwykłej klamerki do wieszania prania, ale taka stara drewniana (te nowe plastykowe mogą uszkodzić lakier). Klin już zagościł na stałe w narzędziach w samochodzie jako przyrząd specjalny do wymiany żarówek.:smile:
-
Odkręcasz dwie śruby i z wyczuciem ciągniesz ku tyłowi samochodu. Możesz między lampę a karoserię włożyć coś co nie porysuje i podważyć (plastikowy nóż, śrubokręt okręcony szmatką). Przerabiałem temat z dwa miesiące temu, zatrzaski potrafią trzymać mocno. Powodzenia.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Ups czytanie ze zrozumieniem... kolega Zabezp już to proponował.:uklony:
-
Dzięki koledzy
już wymieniona :)