Problem z radiem lub instalacją głośnikową
Witam, postanowiłem wymienić sobie głośniki w maryśce , ale po kolei , posiadam radio JVC KD-R35 4x50W, podłączone było poprzednio pod instalację z sześcioma fabrycznymi głośnikami, dwa na podszybiu, dwa w przednich drzwiach i dwa na tylnej półce, kupiłem 4x głośnik(woofery) firmy GSM 165mm, i zamontowałem dwa na tył lekko modyfikując półkę pod maskownicami, oraz za pomocą dystansów w przednich drzwiach, podłączyłem je za pomocą przejściówek do fabrycznych kabli i przez jakiś czas było ok, ale pewnego dnia na wyświetlaczu mojego radia pojawił się Napis PROTECT, co u JVC oznacza że coś jest nie tak, znalazłem instrukcję jak wejść w tryb serwisowy i usunąć błąd, podziałało może niecały dzień i znowu to samo
rozkręciłem przednie drzwi umocowałem porządnie wtyczki, przy okazji izolując je - i po zresetowaniu było ok - przez jeden dzień, potem podczas włączania radia, usłyszałem lekkie trzaski w okolicy lewego głośnika na podszybiu, więc rozebrałem maskownice, odłączyłem
głośniki (gdzieś w internecie przeczytałem że ten napis może oznaczać podłączenie zbyt dużej ilości głośników), po zresetowaniu, radio zaczęło grać - do następnego dnia, jutro przymierzam się do odłączenia przednich głośników od instalacji ,zostawię tylko dwa na tyle i sprawdzę przez kilka dni, jeśli nic nie pomoże odłączę tylne,zostawiając tylko przód
Mam pytanie , z elektryki jestem zielony, jak można sprawdzić mając dostęp do dwóch końców przewodu (wtyczka przy radiu i przy głośniku) czy przewód nie ma przerwy lub nie robi zwarcia - jakimś miernikiem lub czymś innym