To jest widok strony w wersji do druku
-
2 załącznik(i)
Wymieniłem wydech.
Gdy kupowałem Fiata Idea to poprzedni sprzedający wymienił tylny tłumik na jakąś podróbę. Niby pasuje ale stuka mi o belkę zawieszenia i w żadne sposób nie potrafiłem go ustawić tak by nie stukał.
Wkurzyłem się i zamówiłem cały nowy wydech czyli środkowy tłumik z rurami i tylny tłumik zgodnie z katalogiem. Elastyczna plecionka już ma ostre przedmuchy, środkowy tłumik ma już też małe okopcenia, a cała rura skorodowana, szczególnie przy wieszakach.
Wydech Bosal.
Dziś odebrałem w sklepie. Od razu widać różnicę jeżeli chodzi o tylny tłumik. Jest dwa razy większy od tej podróby, specjalnie wyprofilowany do kształtu podłogi samochodu.
Całość kosztowała mnie 760zł.
Dla jednych dużo, dla innych cena normalna.
A tu podczas wymiany.
Załącznik 11021 Załącznik 11022
Tylny nieoryginalny tłumik pomimo, że nowy to buczał, był głośny i tłukł się o belkę zawieszenia. Po zamontowaniu oryginalnego nowego wydechu w samochodzie zrobiło się dwa razy ciszej.
Polecam kupować tylny tłumik oryginalny, bo warto.
-
Przecież Bosal nie jest firmą która robi dla fiata pod pierwszy montaż więc jakie to ori? ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Przecież Bosal nie jest firmą która robi dla fiata pod pierwszy montaż więc jakie to ori? ;)
Chodzi mi o zachowane prawidłowe kształty i parametry. To wszystko. Dla mnie określenie "oryginalny" oznacza część wyprodukowaną przez renomowanego producenta, który zachowuje wymiary i parametry danej części taki jakie przewidział producent.
Oryginalny wydech był wyprodukowany przez Walker. Przedni tłumik miałem jeszcze fabryczny, tylny wymienił handlarz sprzedający mi samochód.
A cały obecny układ wydechowy zrobił Bosal. Specjalnie uruchomili produkcję pod moje zamówienie, bo samochód niszowy i większość kupuje tanie zamienniki.
-
Zamienniki też są produkowane pod wymiar i dane auto - bzdura ;) Chodzi o to, że są zamienniki i zamienniki. Różnią się ceną i jakością. Chciałbyś mieć super to najlepiej dać do zrobienia od podstaw tłumik z nierdzewki, ale cena zabija (licz tak z 2x tyle co Ty)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Zamienniki też są produkowane pod wymiar i dane auto - bzdura ;)
Bzdura?
To znajdź mi tani zamiennik tylnego tłumika do Fiata Idea 1.4 16V o takim samym kształcie jak oryginalny (na zdjęciu ten wyprofilowany z przetłoczeniami), chętnie w przyszłości skorzystam z oferty.
-
Nie wiem jak akurat do fiata idea - faktycznie tego nie szukałem bo i nie miałem takiej potrzeby natomiast do innych aut można kupić zamienniki nie różniące się na oko wcale od oryginałów.. Ja 2 razy już wymieniałem cały układ wydechowy - raz na takie g. które po 2ch latach zżarła rdza, a później na trochę lepszy aluminiowany zamiennik wyglądający jak oryginał. Tak więc jak najbardziej są tylko trzeba znaleźć..
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Nie wiem jak akurat do fiata idea - faktycznie tego nie szukałem bo i nie miałem takiej potrzeby natomiast do innych aut można kupić zamienniki nie różniące się na oko wcale od oryginałów.. Ja 2 razy już wymieniałem cały układ wydechowy - raz na takie g. które po 2ch latach zżarła rdza, a później na trochę lepszy aluminiowany zamiennik wyglądający jak oryginał. Tak więc jak najbardziej są tylko trzeba znaleźć..
Myślisz, że nie szukałem? Szukałem i to bardzo długo. Pytałem po sklepach itp i wszędzie oferowano mi tani zamiennik taki jaki miałem założony. Ten tani zamiennik po prostu tam nie pasuje. Nie wiem jak go trzeba założyć żeby nie walił o belkę zawieszenia. Kombinowałem i na nic się to zdało. Poza tym był głośny.
Mam porównanie z obecnym oryginalnym tłumikiem i jest po stokroć lepiej. O nic nie stuka i jest przynajmniej o połowę ciszej w samochodzie.
-
Cytat:
Napisał
fred77
Myślisz, że nie szukałem? Szukałem i to bardzo długo.
Nie twierdze tego i nie mówie, że akurat do Twojego auta da się kupić zamiennik na wzór oryginału. Zwróciłem tylko uwagę na Twoje stwierdzenie, że "warto kupować oryginalny tłumik tylny" tymczasem kupujesz zamiennik :P Gdybyś napisał - polecam zamiennik firmy Bosal - ok ;) Choć sam bosal nie jest dużo lepszą firmą od innych - niestety robią z podobnych materiałów. Nie mówię o chińskich g. z czarnej stali ale są też firmy podobnej klasy a tańsze.
Cytat:
Napisał
fred77
Mam porównanie z obecnym oryginalnym tłumikiem
Tłumik, który kupiłeś jest zamiennikiem. Czepiam się ale do Ciebie to trochę nie dociera.. Chciałbyś oryginał poszedłbyś do ASO i tam kupił oryginał - tyle że pewnie ze 3tysie by kosztował.. Tyle na temat.
Pozdrawiam i i temat zamykam - bezsensowna gadanina bez żadnych konkretnych informacji.