To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
słaby hamulec -
słaby hamulec
Witam, 2 dni temu postanowiłem wymieć całe hamulce tylne w moim seicencie, bębny, cylinderki, miedziane przewody, płyn hamulcowy itd. oczywiście odpowietrzyłem układ (od prawego tylnego przez lewy, prawy przedni i lewy, pompowanie jak płyn pięknie "sikał" to przy wciśniętym hamulcu zakręcałem odpowietrznik i tak z każdym kołem)
Mimo tego pedał hamulca jest dość miękki, bierze nisko, i jest dość słaby, co zrobiłem źle? przy wymianie przewodów hamulcowych tej miedzianej części, kupiłem dłuższą o 20cm od tego co było, bo nie miał facet innych w sklepie.
Czy to możliwe że przez ten przewód hamulce są słabsze?
Proszę o pomoc bo to auto mojej żony (jak by było teściowej to bym się nie przejmował:lol:)
-
Cytat:
Napisał
melon21
Czy to możliwe że przez ten przewód hamulce są słabsze?
Nie, długość nie ma znaczenia. Pewnie ciągle masz gdzieś powietrze - niestety ;) Jeżeli pedał jest miękki.. Bo jakbyś wymieniał klocki z przodu i pedał byłby twardy ale nie reagowałby tak jak zwykle to normalne - musi się dotrzeć..
-
Układ jest ciągle zapowietrzony.
-
Jeżeli wszystkie połączenia są szczelne, to prawdopodobnie dalej zapowietrzony układ.
Tył lewy - przód prawy - jeden obwód, tył prawy - przód lewy - drugi obwód - i w takiej kolejności trzeba odpowietrzać.
Nie w tej kolejności odpowietrzałeś.
Sprawdź pompę - może pompa odmówiła współpracy (tak było w moim przypadku, trochę zabawy z odkręceniem przewodów od pompy...).
Pozdrawiam.