hej
Parę dni temu jechaliśmy autostradą.
Przy prędkosci ok.130 km/h samochód zaczęło ściągać na prawą stronę !
Odrazu zwolniłem bo niemało się wystraszyłem.
Przy niższych prędkościach (do ok. 115 km/h nie było tego problemu)
Jaka może być przyczyna?
To jest widok strony w wersji do druku
hej
Parę dni temu jechaliśmy autostradą.
Przy prędkosci ok.130 km/h samochód zaczęło ściągać na prawą stronę !
Odrazu zwolniłem bo niemało się wystraszyłem.
Przy niższych prędkościach (do ok. 115 km/h nie było tego problemu)
Jaka może być przyczyna?
Przyczyn może być kilka, począwszy od różnicy w rodzaju ogumienia na przedniej osi, różnicy ciśnienia w oponach przedniej osi, przez nieprawidłową zbieżność, aż po uszkodzenia zawieszenia, bądź elementów układu kierowniczego. Po tak "szczegółowym" opisie dolegliwości, nikt nie będzie w stanie podać jednoznacznej przyczyny.
To nawet może świadczyć o silnym, bocznym wietrze.
Pisałem o różnicach w ogumieniu w rozumieniu ich marki, rodzaju, stopnia zużycia, bo te czynniki, a nie rozmiar, mają wpływ na tor jazdy, przyczepność oraz drogę hamowania. Wystarczy, że jedna z opon, będzie miała inną konstrukcję, rzeźbę bieżnika, będzie bardziej zużyta, czy mniej napompowana i już będzie to skutkowało nietrzymaniem toru jazdy.
Jak sama nazwa wskazuje stabilizator (i inne elementy zawieszenia) odpowiada za właściwe ustawienie koła względem osi pojazdu (wzdłużnej i poprzecznej), tym samym uszkodzony, bądź zużyty łącznik, sworzeń, czy przegub, ma wpływ na utrzymanie kierunku oraz stabilności pojazdu.
Oj kolego trochę się rozpędziłeś chyba - stabilizator, jak sama nazwa wskazuje stabilizuje ale nie tor jazdy tylko przechyły nadwozia podczas jazdy po łuku i nie wpływa na geometrię zawieszenia. Inne elementy zawieszenia, jak wahacz, kolumna mcpersona czy układ kierowniczy jak najbardziej mogą wywołać efekt ściągania.
Tym samym odpowiadając na zadane pytanie - zużyty łącznik stabilizatora nie ma wpływu na opisany problem.
Jak to ogarniesz (zwłaszcza oś poprzeczną), to mogę Ci częściowo przyznać rację markshallu.
Tylko w przypadku jazdy na wprost i to po idealnej powierzchni. Stabilizator ma za zadanie zwiększyć sztywność kątową osi pojazdu (przydatne w trakcie pokonywania łuków), ale w związku z faktem, że jest on przymocowany do ruchomych elementów prowadzących koło, ma wpływ na tor jazdy. Jeśli koniecznie ktoś chce się o tym przekonać - wystarczy wykręcić jeden z łączników.
Na moje sprawdź czy nie masz luzów w zawieszeniu, jedź na zbieżność no i przyjrzyj się oponom na przedniej osi(czy są równomiernie zużyte oraz czy któraś nie jest zjechana do wewnątrz/zewnątrz). Jeśli to nic nie wykaże znaczy że auto miało kiedyś dzwona i jest krzywe ;/