To jest widok strony w wersji do druku
-
Kupno Punto Cabrio ?
Witam,
jak na razie z Fiatem mam tyle wspólnego, że kilka lat temu niemal stałem się właścicielem Grande Punto, ale ostatecznie wybrałem Clio, bo w tej samej cenie i porównywalnym wyposażeniu miałem nie 3 jak w Fiacie, a 5 drzwi, a żona kazała, żeby było właśnie tyle :redface:
Teraz noszę się z zamiarem kupna Fiata Punto Cabrio.
Niestety w ogóle nie mam wiedzy na temat tego, jak znaleźć dobry egzemplarz, nie wiem na co zwracać uwagę i o co pytać sprzedawców...
Na razie obserwuję przede wszystkim allegro, gdzie tych samochodów zbyt wiele nie ma, ale interesuje mnie na przykład to ogłoszenie:
CABRIO ZAREJESTROWANY W POLSCE (3400668127) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
tylko że silnika 1,2 który miałby 90 KM nie znalazłem w wykazie silników Punto, sprzedawca pisze o 1,3, ale ja już jestem przyzwyczajony do tego, że czasem plotą straszne bzdury w ogłoszeniach...
Tak więc bardzo prosiłbym o wszelkie porady.
Dodam jeszcze że dysponuję na zakup kwotą około 4 tysięcy (na sam samochód, nie liczę ubezpieczenia, wymiany rozrządu po zakupie itd.)
M.
-
w danych jest że silnik ma pojemność 1242cm więc może mieć 60, 75 kM lub w wersji 16V, 85 kM
-
Montowany w Punto mkI Cabrio silnik o mocy 90 koni to jednostka 1,6 8v SOHC należąca do tej samej rodziny co silniki 1,4/1,5 znane z Fiata Uno. Niemal taki sam silnik 1,6 jest montowany (a raczej był) we Fiacie Tipo/Tempra tyle, że tam rozwija jedynie 75 koni. Różnica w mocy wynika z osprzętu: Tipo posiada wtrysk jednopunktowy a Punto wielopunktowy.
Silniki z rodziny SOHC nie mają nic wspólnego z silnikami FIRE (1,1/1,2 etc). To generalnie bardzo trwałe jednostki które Fiat montował od końca lat '60 do połowy lat '90. Nie są wzorem oszczędności ale jeśli się o nie dba to jeżdżą długo i bez problemów.
-
1 załącznik(i)
Silnik 1,6 o którym mówię:
Załącznik 10100
-
Dzięki!
Mam jeszcze jedną prośbę - czy oceniając po zdjęciach, wyposażenie wewnętrzne tego auta jest takie jak trzeba i z jednego kompletu ?
Czytałem że często jeśli sprzedawca ściąga rozbitka na sprzedaż w Polsce, to braki uzupełnia dowolnym wyposażeniem, plastikami, itp. z samochodów tej samej rodziny.
I co myślicie o cenie ?
-
Na to pytanie nie umiem odpowiedzieć. Nigdy nie miałem Punto, nie orientuje się też w wersjach wyposażenia itd.