To jest widok strony w wersji do druku
-
ASR System Failure
Witam.
Właśnie jestem po wymianie zegarów z Abartha do mojego JTD. Osiowanie przebiegło jak najbardziej pozytywnie (przestał migać licznik przejechanych km) ale wyskakuje mi komunikat "ASR System Failure". http://youtu.be/4yjCgUboHyg
Dodam, że moja wersja Stilo-na jest bez ASR. Może Wy coś poradzicie.
-
Pierwsze co bym polecił to sprawdź akumulator;-) Przy zbyt słabym aku mogą się takie komunikaty pojawiać
-
A mi się wydaje, że to jest tak samo jak np z kontrolka airbag, że jak jakiegoś systemu brak lub brak połączenia z ECU danego systemu to kontrolka świeci.
-
Byc moze abarth zawsze mial asr i fiat nie przewidzial opcji by licznik nie mogle sie nie skomunikowac z sterownikiem asr
-
Cytat:
Napisał
qronax
Byc moze abarth zawsze mial asr i fiat nie przewidzial opcji by licznik nie mogle sie nie skomunikowac z sterownikiem asr
Ale to chyba nie licznik komunikuje się z ASR tylko body komunikuje się z licznikiem i ASR? Chyba?
-
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Ale to chyba nie licznik komunikuje się z ASR tylko body komunikuje się z licznikiem i ASR? Chyba?
I co to za różnica ?? Liczy się tylko to że na odpowiednim zlączu na odpowiednim pinie/pinach nie ma odpowiedniej wartości napięcia tudzież rezystancji lub wartości binarnej i licznik widzi błąd, trzeba by oszukać licznik tylko łatwo sie mówi jeśli nie wiadomo co i gdzie podać.
-
Jak dla mnie taka opcja raczej mało prawdopodobna ... Abrth ma czujniki parkowania a ja nie mam .. i jakoś żadnego błędu nie ma ... :) zrób jeszcze raz osiowanie ... ewentualnie sprzwdź czy nie masz jakichś błędów ... oczywiście na module ABS ... bo coś tu jest nie halo .... :)
-
Cytat:
Napisał
mazitechnoboy
I co to za różnica ?? Liczy się tylko to że na odpowiednim zlączu na odpowiednim pinie/pinach nie ma odpowiedniej wartości napięcia tudzież rezystancji lub wartości binarnej i licznik widzi błąd, trzeba by oszukać licznik tylko łatwo sie mówi jeśli nie wiadomo co i gdzie podać.
To nie BBM, żeby na pinie było napięcie czy rezystancja ;) Licznik komunikuje się z body po CAN i wyświetla to co każe mu body. To tylko wskaźnik - nie związany wg. logiki z całą resztą auta. Sygnał z ABS czy ASR nie idzie bezpośrednio z centralki do licznika tylko wszystko łączy się w magistralę CAN..
-
Kupiłem wczoraj przewodzik Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji, ELM 327 nie mogłem się podłączyć pod ABS. Jak przyjdzie zobaczę czy nie ma jakiegoś błędu w ABS-ie.
-
Do lema potrzeba przejściówki zdaje się do ABS.. Do VAGa też z resztą (chyba, że wersja z przełącznikiem)
-
Reasumując wszystkie centrale tworzą sieć can do wymiany danych, tylko co nasz kolega może zrobić ze swoim błędem ... bo podpinanie jakiejś centralki ASR chyba mija się z celem..
-
Kabelek został zakupiony podłączony ale żadnych błędów w ABS-ie nie było. Odłączyłem też akumulator na jakieś 15 min też nie pomogło. Postanowiłem zrobić jeszcze raz osiowanie i moim oczom ukazały się takie oto "komedie"
http://s6.ifotos.pl/mini/DSC0668jp_nnrshrs.jpg
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, że dwa moduły wymagają programowania.
http://s4.ifotos.pl/mini/DSC0667jp_nnrshxw.jpg
Powoli już mi ręce opadają i chyba będę jeździł z tym błędem.
-
Kolego maly OT . Proszę podaj link do kabelka który zakupiłeś.
-