Zabralem sie dzisiaj za sprawdzenie zaslepki na zaworze egr i zadziwila mnie substancja jaka znalazlem: polprzezroczysty zaschniety zel. Czy jest to oznaka jakiejs awarii? Skad sie tam znalazla taka substancja? I co to w ogole moze byc?
To jest widok strony w wersji do druku
Zabralem sie dzisiaj za sprawdzenie zaslepki na zaworze egr i zadziwila mnie substancja jaka znalazlem: polprzezroczysty zaschniety zel. Czy jest to oznaka jakiejs awarii? Skad sie tam znalazla taka substancja? I co to w ogole moze byc?
Na tej fotce to w sumie nie wiele widać.. Przy egr nie może być w sumie zbyt czysto - to nie logiczne ;)
Jasne ze czysto nie bedzie, sadza mnie nie dziwi. Dziwna wydaje sie dla mnie polprzezroczysta substancja "ala silkon"
Może ktoś coś uszczelniał czy coś?
Sam zaslepialem egr 1,5 roku temu i wtedy oprocz sadzy nic innego nie bylo. Od tego czasu nic nie bylo przy zaworze robione
Ja u sibeie zaślepiałem zaraz za rurka tą owiniętą i wytargałem cały egr na zewnątrz ten biały proszek to może być utlenione aluminium nie wiem nie znam sie aż tak, ale też to miałem troszeczkę. Ja swój zawór wykapałem w benzynie oprócz cewki :) Ja mam włożone 3 zaślepki w każde miejsce oprócz wylotu koletkora wydechowego bo chciałęm tam z początku dać jedna i byłby święty spokój ale śruby nie puściły. Pod egr będzie cybant i wyciągniesz cały z tą rurką i rozkręcisz i zaślepisz i będzie egr czysty juz na wieki. :)
Nie dostaje się czasem gdzieś płyn chłodniczy do spalin?
A jak moge to potwierdzic?
Troche mi mocniej kopci na czarno przy pierwszych 3 biegach i pomalu szukam przyczyny (dlatego sprawdzalem czy zaslepka od egr'a jest cala) ale przy chlodniczym to chyba kopci "kolorowo", tak?
Sprawdź na początek poziom płynu, żeby to wykluczyć ;-)
MI też kpci ale to chyba wina przepływki bo widze że u mnie falują obroty jak jade na tempomacie. Przyjrzyj się obrotarce jak jedziesz około 2tys obr to powinieneś widzieć czy sie rusza przy stałej prędkości.
Przy stałej prędkości to jak obrotomiesz faluje to sprzęgiełko inaczej to niemożliwe ;)
No ale się nie ślizga jak mu depne z małych obrotów toi idzie równo. Jeden znajomy miał podobnie i po wymianie przepływki jak ręką odjął.
Jak sprzęgło jest sprawne to po odpuszczeniu pedału skrzynia spięta jest z silnikiem w 100%.. Nie może być zatem tak że auto jedzie idealnie z równą prędkością a prędkość obrotowa się zmienia.. Chyba że mówimy o wahaniu +/- 20rpm to może tego na prędkości nie zauważasz ;)
Troche zbaczamy od tematu ale powiem tak no wahanie jest rzędu max 4mm raczej na minus na skali obrotomierza, a prędość auta bez zmian, natomiast mam zrobione w tej chwili 155530. Ruszam spokojnie bez wariacji raz za czas i mechanik mi powiedział że się tyle tych aut narobił że nie może być mowy jak myślałem że kiedyś mi dwumas pada gośc się przejechał dokręcił poduchę skrzyni i gitara. Spalanie mam dobre trochę pokopci ale no cóż uroki diesla. :) Raz w miesiącu czyszcze przepływke i tych wahań nie ma :) dziur żadnych nie ma w obudowach a ni oleju też nie. Ale dodam że masę mierzoną mam okło 50 a docelową około 300 na luzie jak stoi a powinny być chyba jednakowe(lub odwrotnie już w tej chwili nie pamiętam)?
A wracając do tematu jakby koledze brał płyn to by faktycznie an kolor kopcił na biało bo jak olej to na niebiesko o ile sie nie mylę
co może powodować stałą wartość masy powietrza? całkowicie padnięty przepływomierz? czy brak połączenia z przepływomierzem (urwany kabel itp) może powodować odczyt stałej wartości przez ECU ?