Nadmierna ingerencja układu ABS ciężki problem ....
Witam
Mam fiata stilo benzyna 1.6 103KM rocznik 2003.
Jakiś czas temu pojawił się problem z układem ABS, który przestał działać wg diagnostyki komputerowej okazało się, że padł czujnik ABS (lewy przód)
czujnik został wymieniony i problem zniknął na ... parę chwil.
I teraz akcja jest taka że przy lekkim hamowaniu włącza się ABS co jak nietrudno się domyślić jest BARDZO niebezpieczne, bo auto zamiast hamować leci do przodu jak na lodzie ... efekt taki wywołuje już lekkie naciśnięcie na hamulec na tyle lekkie, że klocki nie dotykają tarczy.
Z podpiętym komputerem przejechałem się samochodem i na każdym czujniku pokazywało taką samą prędkość natomiast, gdy skręcałem prędkość była różna na różnych kołach więc wniosek że czujniki działają prawidłowo.
Po podpięciu pod kompa nie pojawia się żaden konkretny błąd, któregoś czujnika jedynie komunikat "nadmierna ingerencja ABS" ...
ANY IDEAS?
obecnie jeżdżę bez ABS bo odłączyłem czujnik.
P.S. przed całkowitą awarią ABS (a było to zimą) co jakiś czas wyskakiwał błąd ABS przy rozruchu, ale pipło komunikat się pojawił i wszystko działało więc olałem to jak większość błędów w stilo. W późniejszym czasie ABS potrafił się już wyłączyć paliła się kontrolka, ale po ponownych uruchomieniu silnika wszystko działało przez kilka dni aż do całkowitego klęknięcia opisanego wyżej.