To jest widok strony w wersji do druku
-
8 załącznik(i)
Lancia Lybra 1,9 JTD SW
Oto mój nowy nabytek. Zdjęcia jeszcze z aukcji ale z czasem pojawi się coś nowego.
Załącznik 9714
Załącznik 9715
Załącznik 9716
Załącznik 9717
Załącznik 9718
Załącznik 9719
Załącznik 9720
Załącznik 9721
I mam do was pytanie. Jak sprawdzić czy wtryski nie leją bo jak juz wspominałem na trazie spalanie jest ładne 4.6 a prawie 1/4 zbiornika zniknęła. Na mieście spalanie urosło do 7,1 ale to podobno tak ma być.
-
Zrobić próbę przelewowa, albo badanie spalin. Jeśli chodzi o to to najlepiej zalać pod korek i potem znowu. Może plywak się wiesza
-
właśnie zalałem dziś pod korek i jutro jadę w małą trasę więc po 100km zatankuje i zobaczę ile wejdzie. Mam nadzieję że będzie dobrze bo szkoda byłoby wsadzić się w minę.
Cytat:
Napisał
lukq
Zrobić próbę przelewowa
samemu można ją zrobić?? bo wydawało mi się że to tylko specjalistyczne warsztaty są w stanie zrobić.
-
Próbę przelewową zrobisz samemu. Poszukaj na YT - są filmy jak to robić ;)
-
o widzisz to trzeba tak zrobić.
Jakby ktoś był tak uprzejmy i jeszcze ładnie opisał co gdzie podłączyć to byłbym wdzięczny.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
http://www.youtube.com/watch?v=y6MCKTLSQAg tylko co gdzie podłączyć i co oznacza że w strzykawce jest dużo ropy a w innej mnie?
-
Cytat:
Napisał
seth
strzykawce jest dużo ropy a w innej mnie?
jak mało to oki. jak dużo puszcza w przelew to wtryskiwacz uszkodzony. może się to objawiać spadkiem ciśnienia na railu, gaśnięciem silnika itp.
zdejmujesz przelewy z wtryskiwaczy i w to miejsce podpinasz wężyki z pojemnikami. a główny przelew na ten czas zaślepiasz żeby się ropka nie lała po silniku.
-
Dzięki. Pewnie sobie jutro to zrobię i zobaczę co wyjdzie. Przyznam że pali ciężej niż moje Bravo ale Bravo to już trochę nowsze JTD. Dziś umyłem silnik i będę obserwował co i w jakim stopniu się poci.
Cytat:
Napisał
marcin.b2508
jak dużo puszcza w przelew to wtryskiwacz uszkodzony.
czyli wtryskiwacz nie może zalewać silnika tylko co najwyżej może dawać za małą dawkę? Wnioskuje to po tym że skoro wali przelewem to idzie mniej do komory spalania
-
lancia :) w kombi też ładna
-
Dodam że miałem następujące błędy
ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: P0404 - Sterowanie zaworu EGR
Exhaust Gas Recirculation Circuit Range/Performance
Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
2: P0704 - Styk sprzęgła
Clutch Pedal Switch Signal Circuit Malfunction
Błąd obecnie nie jest aktywny. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.
3: P1320 - Niezgodność sygnałów fazy i obrotów
The RPM/TDC and Camshaft Position signals are out of sync. This may be caused by:
1)incorrect Crankshaft/Camshaft mechanical timing, improperly installed TDC or Camshaft sensor, or misaligned distributor (if used).
2) missing or corrupted signal from the Camshaft Pos. or RPM/TDC sensor. Check for proper signal from both sensors.
A) If either of the signals is bad check the sensor and the signal circuit to the ECU
B)If both signals appear normal, refer to the specific help page.
Błąd obecnie nie jest aktywny. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
najlepsze jest to że na desce nic się nie pali
-
1 to przy zaślepieniu EGR-u wyskakuje
2 to przełącznik nad pedałem sprzęgła.Normalna sprawa ale rękę trudno tam włożyć
3 przestawiony rozrząd albo zgon czujnika na wale lub na wałku- usterka była zrobione i nie wykasowano błędów.
-
Dzięki za odpowiedź pocieszyłeś mnie bo wygląda na to że wszystko w samochodzie jest ok. Rozgryzłem już wskaźnik paliwa dziś na 260kilometrowej trasie. Praktycznie 1/4 zbiornika poszła na 130 km a potem praktycznie stał w miejscu :D kwestia przyzwyczajenia. Co do czujnika rozrządu to możliwe że jest zalany olejem bo spod pokrywy troche leci i jutro wymieniają mi uszczelkę i olej.
-
Panowie kolejny mały problemik. U mnie nie da się ustawić dwóch kierunków nawiewu (przycisk od nawiewu na nogi jest sklejony z bo sie komuś chyba wylał zapach do samochodu) i kolejna sprawa to piszczące drzwi z tyłu o uszczelki na nierównościach. Ktoś może coś w tej sprawie powiedzieć?
-
Cytat:
Napisał
seth
Panowie kolejny mały problemik. U mnie nie da się ustawić dwóch kierunków nawiewu (przycisk od nawiewu na nogi jest sklejony z bo sie komuś chyba wylał zapach do samochodu)
można rozebrać panel i wyczyścić przycisk wówczas spr czy zadziała. ewentualnie mogą być uszkodzone sliniczki od klap.
Cytat:
Napisał
seth
piszczące drzwi z tyłu o uszczelki na nierównościach
krem nivea na uszczelki i czisza jak makiem zasiał.
-
Cytat:
Napisał
marcin.b2508
ewentualnie mogą być uszkodzone sliniczki od klap.
silniczki pracują bo nastawia na wszystkie kierunki tylko nie można właczyć 2 kierunków jednocześnie. ale masz rację rozbiorę i zobaczę.
Cytat:
Napisał
marcin.b2508
krem nivea na uszczelki i czisza jak makiem zasiał.
juz myślałem ze to kwestia niedokręconych jakiś śrub a tu taka prosta sprawa :D
Dzięki za pomoc
-
Paweł a tak w ogóle to Lancia dla mamy, bravo dla Ciebie czy odwrotnie? :) Coś by trzeba zrobić z tym wyjechanym fotelem kierowcy..