To jest widok strony w wersji do druku
-
Szarpanie w Palio 1.2 8V
Witam.Brakuje mi pomysłów więc uderzam tutaj.Więc od jakiegoś czasu moje Palio lekko szarpało przy przyspieszaniu ,pierwsze co to wymiana świec i przewodów.Po wymianie na nowe świeczki NGK i przewody Magnetii Marelli było OK,silnik zbierał się jak trzeba.Tydzień po tej operacji wydmuchało mi uszczelkę pod głowicą.Na początku nie było wiadomo co jest z silnikiem więc sprawdzałem świece i przewody.Okazało się że nowe przewody mają przebicie obok cewki.To było wykryte przy okazji ,bo później okazało się że kompresja na cylindrach wskazała na uszczelkę (ewidentnie byłą wydmuchana pomiędzy dwoma cylindrami).Po zrobieniu UPG wraz z planowaniem głowicy i regeneracją zaworów (wraz z regulacją) silnik ma objawy typowe dla przebicia-szarpie.Na starych kablach bez zmian,na wymienionych w ramach gwarancji MM też.Podmieniałem cewki na działające pojedynczo i obydwie naraz i nic to nie pomaga.Po zmroku sprawdziłem i widać po spryskaniu wodą iskry pomiędzy cewką a przewodem na 1 i 3 cylindrze.Niemam już pomysłów skoro są już to drugie przewody i na podmnienych cewkach jest to samo.Macie jakieś pomysły ? Może podpiąć pod kompa ?Niewiem czy w Palio coś takiego za tą pomocą jest do wykrycia.
-
Komputer jak najbardziej :) Powiedz jak wyglądają świece? Może gdzieś masa jest źle/słabo podłączona?
-
świece OK ,jasno brązowy nalot.Na masę musiałbym zerknąć ,w sumie to też odpowiada za prąd :rolleyes: -jutro sprawdzę
-
Szarpanie może być też spowodowane uszkodzeniem lub zapchaniem wtrysków, ale to nie wyklucza usterki zapłonu
-
Cytat:
Napisał
turek86
ale to nie wyklucza usterki zapłonu
mnie niepokoją te iskierki obok cewki ,to chyba nie jest normalne zjawisko.Po podmianie nie ma poprawy.Jutro spróbuje załatwić złącze diagnostyczne
-
kable MM nie są jakies super jak masz okazje to wymieniaj na NGK
-
narazie temat układu zapłonowego schodzi na bok-ponoć już wszystko jest OK.Spec od Fiatów ocenił że silnik chodzi "sztywno" i zaproponował regulację zaworów.Przy regeneracji głowicy było to wykonane ale nie wiadomo czy dobrze.Narazie czekam na regulację zaworów ,prawdopodobnie w najbliższy poniedziałek
-
Regulacja zaworów raczej nie pomoże zlikwidować przeskoków iskry. Wymiana kabli na NGK (mimo, że są chyba najlepsze na rynku) również moim zdaniem nie zlikwiduje przeskoków iskry. Problem tkwi raczej głębiej w elektryce.
-
autko zrobione.Zawory po regulacji (dwa były za ciasno ustawione) ,ale to nie była przyczyna szarpania.Pomogła wymiana świec na na jednoelektrodowe.Wcześniej miałem dwu NGK V-line.Tego bym się nie spodziewał ,ale grunt że zrobione :cool:
-
Nie sądzę, że chodzi o rodzaj świec a raczej o ich zużycie..
-
Cytat:
Napisał
michalexc
Nie sądzę, że chodzi o rodzaj świec a raczej o ich zużycie..
a jak Ci powiem że świece były wymieniane miesiąc temu ? :tongue: przejechałem na nich może z 500 km.Dziwne bo już taki komplet świec miałem i wymieniłem razem z przewodami po 20 kkm
-
Przecież mogły być po prostu trefne jakieś..
-
problem powrócił w innej postaci.Teraz auto jest bardzo ospałe ,nie szarpie ale bardzo wolno reaguje na wciśnięcie gazu.Dodatkowo zaobserwowałem ,że po uruchomieniu na zimnym silniku silniku nierówno pracuje (nie zależnie czy jest wilgontno czy upał na dworzu).Układa zapłonowy jest w porządku sprawdzany parę razy łącznie podmianą cewek.Macie jakiś pomysł ?