Witam forumowiczów.
Jestem od niedawna posiadaczem Fiata Grande Punto 1.4 T-JET 120KM. Czeka mnie niebawem pierwsza wymiana oleju, nie wiem tylko jakiego oleju nalać. Syntetyk czy półsyntetyk? Jaki polecacie?
Pozdrawiam.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam forumowiczów.
Jestem od niedawna posiadaczem Fiata Grande Punto 1.4 T-JET 120KM. Czeka mnie niebawem pierwsza wymiana oleju, nie wiem tylko jakiego oleju nalać. Syntetyk czy półsyntetyk? Jaki polecacie?
Pozdrawiam.
Przede wszystkim to co było lane wcześniej i co mówi instrukcja.. ew. jaki przebieg ;)
Specyfikacja preferowana:
Olej silnikowy SAE 5W-40 FIAT 9.55535-S2
Specyfikacja alternatywna:
Olej silnikowy SAE 5W-40 ACEA C3
zapewne była to selenia K P.E. - i nie pomylic z selenia K - wersja Pure Energy jest duzo lepszym olejem od zwykłego K
Olej Selenia K P.E. Pure Energy 5w40 MultiAir 3 L (3233662459) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Przebieg ok 100 tys. Czyli musiałby to być olej 5W-40. Czy mogę zastosować np. CASTROL MAGNATEC 5W40?
zajdż ze specyfikacja oleju i jeśli castrol będzie spełniał normy to czemu nie Castrol
a dokładnie nie wiesz jaki był poprzednio olej ? ty posiadasz turbinke wiec zalał bym lepszy parametrowo olej, i jeszcze pytanko nie bierze oleju?
marka oleju zalezy od ciebie :) wazne aby parametry były zgodne :)
W instrukcji jest napisane taki jak podał kolega Damian-jg. Poprzednio zapewne była Selenia, ponieważ auto było serwisiwane w salonie we Włoszech (samochód sprowadzony) i kartki są jeszcze oryginalne z serwisu, więc raczej zalany był oryginalnie Selenią taką jaka powinna być.
Prawdopodobnie zaleje go tym: CASTROL MAGNATEC 5w40 benz NIEMIECKI 5L+GRATISY ! (3230498967) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
do grande ze zwykłym silnikiem w zupełnosci wystarcza 3L wiec kup albo 3L albo 5L+1L i bedziesz miał na przyszły rok ;)