To jest widok strony w wersji do druku
-
Błąd klimatyzacji auto
Witam
Uruchomłem test klimy (przyciski Auto + Manual) na wyświetlaczu klimy wywaliło błąd 01. Do tego słyszę siłownik rytmicznie bzz bzz bzz ... Z tego co się zorientowałem to takich siłowników jest 5. Jak mam zdiagnozować, który z nich jest zepsuty ? Za jakie funkcje odpowiadają poszczególne z nich ?
-
podłącz kompa i fiatecuscan ci wszystko powie. ja już to przerabiałem więc jak znajdziesz błąd to ci powiem który to silniczek i gdzie jest :D
-
Wygląda, że problem rozwiązany, kod błędu 00. Filtr był czarny, syf jeden wielki, do tego odczynnika było bardzo mało. Teraz działa Full Auto.
Przy przedniej szybie, na środku deski jest grzybek, czujnik temperatury, jest urwana osłonka od niego i na wszelki wypadek muszę sprawdzić czy działa. Myślałem, żeby rano przytrzymać palcem, i podgrzać w ten sposób, jak się wtedy powinna zachować klima, czy coś się zmieni na wyświetlaczu. Albo pytanie wprost, jak mam ztestować czy ten czujnik działa ?
-
A jednak... :(
Podłączyłem auto pod kompa i zidentyfikowałem błędy. Proszę o przetłumaczenie na chłopski rozum co jest do wymiany, gdzie to się znajduje, tak abym mógł przekazać tą wiedzę mechanikowi, który mi to naprawi.
Poniższe błędy pojawiają się przy każdej serii testów:
[COLOR="#FFA500"]B1901 Inf. zwr. nawiewu (szyba) Niski sygnał krytyczny[/COLOR]
Anomaly of the position signal of the actuator for the hot/cold air mixing. The signal comes from a potentiometer being part of the relevant actuator. Check the wiring and connection condition before the possible replacement of the actuator.
NOTE: Mechanical troubles are not to be excluded.
If the system is equipped with independent right hand/left hand adjustments then there are two different actuators - the displayed description refers to that which is having a failure.
[COLOR="#FFA500"]B1902 Nastawnik klap (szyba) NIEPRAWIDŁOWY SYGNAŁ krytyczny[/COLOR]
Anomaly on the signal towards the indicated motor-positioner, the signal is not plausible.
[COLOR="#FFA500"]B1923 Przekaźnik 1 (dodatkowe ogrzewanie) Niski sygnał krytyczny[/COLOR]
No help available
[COLOR="#FFA500"]B1924 Przekaźnik 2 (dodatkowe ogrzewanie) Niski sygnał krytyczny[/COLOR]
No help available
Pojawił się a później już się nie pojawił błąd taki:
[COLOR="#FFA500"]B1921 Nastawnik recylkulacji powietrza Niski sygnał krytyczny[/COLOR]
Anomaly to the control actuator of the gate for the air recycle, electric motor breakdown or problems to the control unit wiring.
NOTE: The error could also be caused by a mechanic failure.
Check the connections to the control unit and the state of wirings and connections before carrying out any replacement.
-
http://fiatklubpolska.pl/bravo-ii-467/blad-b1901-16704/ zobacz ten temat. bład 1901 niestety mówi o uszkodzonym silniczku tak jak u mnie. Ja go ustawiłem na środkową pozycję i podparłem styropianem. Wejdź w link i poczytaj
-
Który silniczek masz na myśli? Defroster? Jak się do niego dostałeś ? od strony kierowcy, demontując nagrzewnicę, czy jednak musiałeś rozbierać deskę ?
-
Kolego mas zkody błędów obok. B1901 to vent floor
Bardzo fajny schemat bo jest czytelny. Dodam że do tych z lewej strony nagrzewnicy nei ma dojścia. Trzeba ściągać deskę lub nagrzewnice wywalać. Koszt ściągnięcia deski to podobno około 300zł a koszt silniczka to 120zł w ASO. jak uporam się z bieżącymi sprawami to będę samochód ostawiał na zrobienie tego. Najprawdopodobniej wymienię od razu wszystkie niedostępne siłowniki żeby nie było niespodzianki po miesiacu że kolejny dal ciała.
-
No nie, opis nie zgadza się z numerem. Wg. rysunku do wymiany mam elementy 3 i 4 vent floor i mieszalnik lewy, tym czasem, opis błędu "B1901 Inf. zwr. nawiewu (szyba)" i "B1902 Nastawnik klap (szyba)", gdzie dwukrotnie powtórzone jest słowo "(szyba)". "Szyba" występuje również w opisie działania defrostera natomiast nie występuje w opisie rzekomego vent floora. Logika podpowiada defroster, a opis na rysunku jest błędny, czy nie mam racji ?
-
ta bo tam jest kilka klapek od tego.
jedna domyka całkowicie wlot żeby było grzanie szyby lub tylko nóg.
-
Witam,
chciałem zapytać, jakie czynności należy wykonać aby możliwe było uruchomienie testu automatycznej klimatyzacji dwustrefowej w Bravo z 2008 roku, bez podłączania do komputera.
Kolega SqL84 napisał o kombinacji (Auto + Manual) - czy może ktoś szczegółowo opisać tą procedurę? Mój problem polega na tym, iż powietrze nawiewane jest przyzwoicie tylko na nogi, na szybę czołową bardzo słabo, na twarz tylko po stronie kierowcy i również słabiutko. Odłączałem od akumulatora klemę minusową na około 5 minut w celu weryfikacji czy coś się nie podwiesiło, lecz niestety bez oczekiwanego rezultatu ;(
-
Cytat:
Napisał
startero
olega SqL84 napisał o kombinacji (Auto + Manual) - czy może ktoś szczegółowo opisać tą procedurę?
a co tu opisywać, naciskasz na raz przycisk auto i manual i przytrzymujesz.
dowiesz się tylko czy jest błąd i po której stronie lecz żeby wiedzieć co to za błąd musisz się podłączyć pod komputer. zapewne to błąd ten sam co u kolegi SqL i u mnie. Z tą różnicą że u mnie wiało tylko na szybę (cale szczęście)
Cytat:
Napisał
startero
Odłączałem od akumulatora klemę minusową na około 5 minut w celu weryfikacji czy coś się nie podwiesiło
to nie te czasy kiedy odłączenie aku coś dawało. Musisz się przyzwyczaić że diagnoza komputerowa to jedyne wyjście.
-
@seth
Sprawdzałeś u siebie czy działa to w ten sposób? Przed napisaniem na forum testowałem najprostszy wariant:
- kluczyk w pozycję MAR;
- włączyłem klimatyzację przycisk z * (lewy dolny róg);
- wcisnąłem jednocześnie AUTO+MONO i trzymałem kilka sekund;
zaświecił przycisk * a na wyświetlaczu zero komunikatów diagnostycznych tylko normalna praca klimatyzacji, przeprowadziłem również test przy włączonym silniku i również bez zmian, mam to zinterpretować, że błędu nie znaleziono czy test się nie uruchomił?
-
Cytat:
Napisał
startero
Sprawdzałeś u siebie czy działa to w ten sposób? Przed napisaniem na forum testowałem najprostszy wariant:
oczywiście że testowałem. zrobić ci zdjęcie??
Cytat:
Napisał
startero
włączyłem klimatyzację przycisk z * (lewy dolny róg);
czy ktoś pisał żebyś wyłączył klime??
powinno ci się na wyświetlaczu klimy zapalić cyfry z lewej i z prawej strony. zrobię dziś zdjęcie i wieczorem wrzucę.
-
Cytat:
Napisał
seth
Napisał startero
włączyłem klimatyzację przycisk z * (lewy dolny róg);
czy ktoś pisał żebyś wyłączył klime??
Nie wiem czy coś niezrozumiale napisałem? Przeczytaj proszę ponownie ze zrozumieniem.
Zapewne chodzi o te czynności (kalibracja):
1. Po włączeniu silnika w ciągu 30 sekund wciśnij na raz AUTO i MONO i poczekaj do końca odliczania;
2. Puść przyciski;
3. Poczekaj aż panel wróci do 'normalnego' wyglądu;
4. Ewentualnie powtórz jeszcze raz;
Więc z tym opisem raczej sobie poradzę ;)
-
mój błąd źle przeczytałem. nie wiem dlaczego u ciebie to nie działa. co byś nie robił to taki sposób nie da ci kodu błędu i informacji co masz popsute. Podłączy się pod kompa bo to jedyny sposób na pełny obraz tego co jest nie tak.