Wzrastające obroty inst Tartarini Tec99
Witam, może ktoś mi podpowie co sprawdzić i gdzie szukać problemu.
Po rozgrzaniu silnika w trakcie zmiany biegu noga z gazu sprzęgło do dechy wzrastają samoistnie obroty silnika. Dzieje się to od 2500 obr./min czasami już przy 2100 wzrastają ale szybko opadają. Dajmy na to że mam ok 3100 obrotów i zmieniam na wyższy bieg to obroty potrafią wzrosnąć o jakieś 1000.dzieje się to na instalacji lpg. Czas "podbicia obrotów to ok 4s, po czym powoli opadają. dzieje się to jedynie przy pracy silnika pod obciążeniem w trakcie jazdy. Na postoju po przegazowaniu do 3000-3500 normalnie opadają obroty jak na benzynie.
Zauważyłem to zjawisko po czyszczeniu przepustnicy. Dodam, że przed czyszczeniem przepustnicy odłączałem akumulator, bo sama naprawa dotyczyła wtryskiwaczy. W temacie wtrysków sukces, ale auto bez aku było jakieś 6h i możliwe że się popierniczyło w mapach.Wcześniej wszystko było ok. Przepustnice czyściłem benzyna ekstrakcyjną i nie sądzę aby coś tam się uszkodziło bo przecież na benzynie auto chodzi normalnie. Proszę o sugestie. instalacja ma ok 8 lat nie wiem czy było coś regenerowane. silnik fiat 188a4000 60KM 1,2 8v
Sama ta centralka i interfejs do programowania jest dosyć prymitywny. Programuje się z przełącznika i swecht'ami na centralce. Istnieje co prawda możliwość przez COM ale niemam akurat ani schematu ani kabla ani softu. Jesli ktoś ma wiedzę jak to przeprowadzić poproszę o pomoc.