To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
presostat klima -
presostat klima
Mam 3-pinowy czujnik ciśnienia klimy (numer 51713182). Podejrzewam, że padł (przekaźniki, bezpieczniki sprawdzone, klima załącza przy połączeniu kabelkiem wejść przekaźnika T05). Potrzebuję opis pinóe aby je zewrzeć na wtyczce do czujnika (sprawdzenie na krótka czy klima załączy - oczywiście kilka sekund co by niczego nie rozwalić:roll:).
-
Nie rób tego bo uwalisz sterownik!! Mnie padł w zeszłym tygodniu i go rozebrałem z ciekawości. Nie jest to czujnik on/off tylko przetwornik z elektroniką w środku. Jeżeli chłodzi Ci, gdy zepniesz na krótko to wymień go. Nie potrzeba napełniać klimy z powrotem, gdyż ten czujnik jest na wentylku.
-
możesz to sprawdzić bez grzebania w pinach wystarczy mieć dość długi przewód elektryczny dotknąć do plusa i do sprężarki tam gdzie jest przykręcone zasilanie, będzie słychać charakterystyczny dźwięk włączenia sprzęgiełka w sprężarce (auto musi być odpalone) - te duże bezpieczniki też sprawdzałeś, chyba 2 od podszybia - a wogule to masz czynnik w kilmie? bo jak jest pusta lub mało jest czynnika to kilima nie wejdzie do pracy
-
Czujnik sprawdzony i jest padniety, stan czynnika ok sprawdzony przed majstrowaniem w elektronice , czujnik juz wykrecalem jest zawór wiec czynnik nie ucieka, piny- dwa obok siebie to plus i masa ( jezeli pojedynczy pin mamy na dole to z lewej jest plus) pozdrw