Witam. podpowie ktos gdzie znajduje sie czujnik zewnetrzej temperatury ?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam. podpowie ktos gdzie znajduje sie czujnik zewnetrzej temperatury ?
Pod lusterkiem kierowcy ... albo w obudowie albo w uchwycie , zależy od wersji :)
ostatnio wymieniałem swój i mam ten sam rocznik co Ty więc zapewne będzie dokładnie w tym samym miejscu:
Załącznik 8294
innym umiejscowieniem jest bezpośrednio obudowa lusterka: http://tom.tom.w.interii.pl/termometr.pdf (powinieneś mieć wystający czujnik po środku obudowy lusterka)
A u was też jest tak, że jak nagrzeje się silnik to temperatura wzrasta o kilka stopni ? Ja tak mam nawet zimą, myślałem że czujnik jest jakoś umiejscowiony, że nagrzewa się trochę od silnika ale w lusterku to raczej nie możliwe ;)
Tez tak mam. Moja teoria to nawiew cieplego powietrza na szybe podnosi temp przy czujniku
Całe auto się nagrzewa przecież..
Jeżeli auto stoi, a silnik pracuje (lub dopiero co został wyłączony) to rzeczywiście czujnik wychwytuje podwyższoną temperaturę ponieważ rozgrzane powietrze wydobywa sie z komory silnika (ewentualnie jest nawet wydmuchiwane przez wentylator chłodnicy).
Ale gdy auto jest w ruchu powinna być wskazywana właściwa temperatura, niezależnie od stopnia nagrzania silnika.
Na pewno czujnik nie "łapie" temperatury nagrzania wnętrza kabiny!
Według mnie jest to całkowicie błędna teoria.
Czyli innymi słowy magia :devil:
A ma ktoś może pomysł co może być przyczyna braku wyświetlania temp. zew. w stilo body nie widzi czujnika a po podłączeniu się do drzwi przez elm okazuje się ze czujnik działa i podaje dobra temperaturę.
Walec a tego przypadkiem nie trzeba jakoś aktywować?
Tego nie wiem autko mam dosyć krótko w sumie od końca lutego wcześniej myślałem ze po prostu czujnik nie działa wiec nie szukałem innych rozwiązań. Kupiłem kabelek elm 327 z myślą o skasowaniu serwisu i sprawdzeniu czy silnik nie wywala jakichś błędów.
Czyli nikt nie ma pojęcia czemu temp. się nie wyświetla?