To jest widok strony w wersji do druku
-
fiat brava gaśnie silnik
witam kupiłem fiata brava 1,4 12V 1997 mam problem auto gaśnie na gazie jak i na benzynie podczas gwałtownego hamowania jak i redukcji biegów przed skrzyżowaniem i pasami ps. świece wymienione przewody , olej ,filtr paliwa oleju powietrza i benzyny jak i kompletny monowtrysk i dalej nic, nie wiem co dalej robić możne macie jakieś pomysły.
-
może masz rozjechane mapy benzynowe i gazowe. spróbuj odłączyć klemę - na godzinkę, a później zrobić adaptację przepustnicy czyli uruchomić auto na benzynie i bez dotykania pedału przyspieszenia odczekać aż do zagrzania się silnika (uruchomienia wiatraka). najlepiej na ten czas wyłączyć instalację gazową i zakręcić zawór na zbiorniku LPG. później pojeździć trochę na benzynie (minimum 50 km) i obserwować czy pomogło. podobny problem występuje w silnikach 1.6. kilka porad znajdziesz w tu:
http://fiatklubpolska.pl/bravo-brava...e-jazdy-14226/
-
Cytat:
Napisał
boch
może masz rozjechane mapy benzynowe i gazowe. spróbuj odłączyć klemę - na godzinkę, a później zrobić adaptację przepustnicy czyli uruchomić auto na benzynie i bez dotykania pedału przyspieszenia odczekać aż do zagrzania się silnika (uruchomienia wiatraka). najlepiej na ten czas wyłączyć instalację gazową i zakręcić zawór na zbiorniku LPG. później pojeździć trochę na benzynie (minimum 50 km) i obserwować czy pomogło. podobny problem występuje w silnikach 1.6. kilka porad znajdziesz w tu:
http://fiatklubpolska.pl/bravo-brava...e-jazdy-14226/
dzięki spróbuje. odłączałem klemy i po godzinie podłączałem z powrotem i nic ale nie wyłączałem gazu spróbuje twoim sposobem może coś to da bo mechanicy mi kazali wymienić sondę lambda lub czujnik położenia wału.
-
niesprawność czujników takich jak CPW czy sonda lambda wyjdą na diagnostyce.
-
Cytat:
Napisał
boch
niesprawność czujników takich jak CPW czy sonda lambda wyjdą na diagnostyce.
ale czy te czujniki jak będą walnięte to będą takie objawy jeszcze jedno pytanko bo autko bardzo dużo pali gazu ok 15 l/100km mało jeżdżę na benzynie ale zapewni tez ma duże
-
a to jest sekwencja? zdecydowanie za dużo. w trybie miejskim powinien palić max. 12L. doprowadź do ładu benzynę i jedź wyregulować gaz. wcześniej przydałaby się oczywiście diagnostyka komputerowa. sonda lambda może mieć wpływ na spalanie, CPW na gaśnięcie.
-
Cytat:
Napisał
boch
a to jest sekwencja? zdecydowanie za dużo. w trybie miejskim powinien palić max. 12L. doprowadź do ładu benzynę i jedź wyregulować gaz. wcześniej przydałaby się oczywiście diagnostyka komputerowa. sonda lambda może mieć wpływ na spalanie, CPW na gaśnięcie.
instalacja jest zwykła z papierów wynika ze ma 10 lat
-
uuuuuuuu, to tam pewnie wszystkie filtry do wymiany i być może reduktor. koniecznie jechać na regulację gazu :)