To jest widok strony w wersji do druku
-
Hak holowniczy montaż
Witam wszyskich, chce w swojej brawce zamontować hak cholowniczy, ale hak chce kupić z demontażu i mam pytanko czy kiedyś ktoś to robił i mógłby mi dać jakieś wskazówki albo zdjęcia krok po kroku co mam robić, bo nic w tym stylu nie znalazłem na forum.... I drugie pytanko czy hak z innej brawy np. 1.4, 1.6, td itd podejdzie do mojej jtd??? Czy są to uniwersalne haki do wszystkich tych aut czy maja jakieś inne mocowania.
-
Haki są z reguły uniwersalne.
Montaż nie jest skomplikowany, ale potrzebna jest czasem spawarka.
Problemem może być poprowadzenie elektryki.
Wszystko zależne od zdolności manualnych jakie posiadasz.
Zapoznałeś się z ofertą?
Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Edit:
Tu przykładowy przykręcany.
http://allegro.pl/hak-holowniczy-wia...088785823.html
-
Może Thule? To dobra opcja i na pewno będziesz zadowolony,zresztą haki są uniwersalne wiec opcji nie brakuje,tylko kwestia bardziej budżetu jaki posiadasz na ten cel. Sprecyzuj go i postaramy sie cos doradzić.
-
Nie wiem jak to jest dokładnie ale z hakiem z demontażu może być problem z wbiciem go w dowód rejestracyjny. Potrzebna homologacja a nie wiem jak to zdobyć i ustalić do używanego haka. Może ktoś lepiej będzie się orientował w tym temacie ale na Twoim miejscu bym to sprawdził
-
Na samym haku musi być tabliczka z homologacją - wtedy nie będzie problemu z wbiciem
Ale ... Coś mi się kołata po głowie, jakiś przepis, ze można montować już tylko haki z demontowalnym zaczepem i podczas jazdy bez przyczepy zaczep musi być zdemontowany. Pewny tego nie jestem, więc sprawdź to sobie przed zakupem.
A sam montaż troszkę tylko bardziej skomplikowany od wymiany koła.
-
Tak masz rację marcij - teraz można montować tylko haki z demontowalnym zaczepem. Tego jestem pewien - inaczej nie wbiją i nie przejdzie przeglądu.