Pytanie w Sprawie wymiany Rozrządu Fiat Brava 1.9 Jtd
Witam!
Postanowiłem wymienic rozrząd w Brava 1.9 Jtd 2000r, posiadam program diagnostyczny i instrukcję obsługi, do mojego pojazdu, i teraz do was pytanie ,czy jeżeli ustawie rozrząd na znakach, i zdemontuje koło wałka rozrządu, ponieważ chciał bym przy okazji wymienic pompę wody,to czy rozrząd w trakcje odkręcania lub po zdemontowaniu koła wałka rozrządu ,nie przestawi się sam z siebie .
2. Jeżeli zdarzyło by się że, przestawił mi się jednak rozrząd to jak by go ustawic prawidłowo, ( bo przecież chyba nie mogę od tak sobie kręcic walkiem rozrządu czy też wałem korbowym ) musiał bym chyba zastosowac jakąś zasadę że np 2 obroty wału to jeden obrót wałka rozrządu czy byc może robi się to inaczej
3.Ostatnie Pytanko jeśli wykręcę jeden z wtrysków np 1 ustawie tłok w GMP to skąd będę wiedział że zawory są pozamykane (czy np jak obruce wałkiem rozrządu i ustawie na znaku to będę miał pewnośc że zawory są prawidłowo ustawione względem tłoka czy też nie )
Jeżeli w trakcie obrotu rozrządem 2 cykli (pełnych obrotów wałem korbowym) jeżeli napotkam opór to znaczy że tłok uderzył o zawór czy powinien się rozrząd zablokowac
Proszę o wypowiedzi za wszystkie rady z waszej strony oraz wyjaśnienia serdecznie wam dziękuję
Dzięki wielkie.