Regulacja obrotów fiat stilo 1.6 16v
Witam wszystkich forumowiczów :)
Jestem tutaj nowy, więc jeśli robię coś źle to nie krzyczcie :P
Sprawa ma się tak. Niedawno zostałem posiadaczem pięknego Fiata Stilo 1.6 16V (Sprowadzony z Niemiec) z 2002r. Autko jest 5D, przebieg 157 tys km, wymieniona jedna cewka zapłonowa (Cewka Sagem - palił na 3 baniaki) na oryginalną włoską. W silniku jeszcze jedna Sagem siedzi ale ma się dobrze, póki co. Dziś właśnie robiłem tzw. pakiet startowy, czyli wymiana oleju, paska rozrządu, napinaczy, filtrów powietrza i oleju. Zmianę paska przyśpieszyło wyświetlenia kontrolki Engine Fault, kod błędy P0340, czyli położenie wałka rozrządu. Po zmianie wszystko jest OK. kontrolka została wykasowana, autko rwie się do jazdy. ALE... jak zawiozłem autko do mechanika, obroty były IDEALNE jak na tamten pasek... teraz są na poziomie poniżej tysiąca, tak oscyluje pomiędzy 900 a 800, może mniej... i co od razu zauważyłem, że silnik tak jakby się męczył. Trzęsie silnikiem i w rezultacie autkiem, "pierdzi" w wydech tak delikatnie... a wcześniej było OK, tak na poziomie 1100. Nadmienię, że w poniedziałek wybieram się na zmianę świeczek.
Moje pytanie do Was. Czy i jak reguluje się obroty mojego Fiacika. Czytam i czytam i jednoznacznej odpowiedzi nie mogę znaleźć. Robi to samodzielnie komputer, czy manualnie do problemu trzeba podejść? Jeśli komputer nimi steruje, to jak pomóc mu w tej samoregulacji?
A teraz trochę z innego rejonu mojego Fiacika. Tydzień temu dolewałem płynu chłodzącego, tak by poziom znajdował się pomiędzy Min a Max. Zaznaczyłem sobie stan markerem i dokładnie po tygodniu poziom opadł do min, może odrobinkę niżej. Czym jest to podyktowane? Zauważyłem w garażu kropelki dwie wielkości 50gr ale nie więcej. Mechanik zaglądał, wszystko wygląda ok, ale zima jest i nieszczelności na przewodach ciężko dostrzec. Wyprzedzę pytania o uszczelkę, spaliny, olej itd. wszystko jest ok, jak na pierwszy rzut oka. Macie jakieś doświadczenia, jak temu zaradzić, gdzie szukać przyczyny?
Uff spisałem się jak na mój pierwszy post! :P
Jeśli macie jakieś pomysły lub gotowe rozwiązania to słucham :)
Pozdrawiam :)