To jest widok strony w wersji do druku
-
problem czy nie problem
dziś jechałem swoja Brava 1.6 16V do domu około 30 km i jest ślisko więc tak utrzymywałem prędkość 60 km/h na czwartym biegu czasami 70 km/h. ale na jednym odciunku krajowym było ładnie i leciałem około 100 - 110 km/h. Gdy już miałem jakieś 5 km do domu, zaczoł chodzić wiatrak od schładzania silnika, ale wskaznik temp. nie pokazywał mi nawet 90 stopni może z 70. Czy tak powinno być czy jest coś z jakąś czujką czy termostat szfankuje. Proszę o rady i odpowiedzi.
-
W tym silniku są dwie czujki temperatury, jedna podaje sygnał do ECU druga do deski rozdzielczej.Pomierz parametry na rozgrzanym silniku i będziesz znał odpowiedź czy to problem czy nie. Ale to że wiatrak włączył się w trakcie jazdy to raczej jest problem, zwłaszcza w zimie.
-
Termostat szfankuje na pewno bo powinien trzymać zawsze 90'C ale faktycznie trzeba sprawdzić czy jest to błędny odczyt czy faktycznie termostat pada.. Wentylator to następna sprawa..
-
mechanik wlasnie mi mówił ze coś z termostatem..
-
Termostat raczej nie załącza wentylatora... A czujniki temperatury są przy bloku silnika, więc jeżeli termostat padł to na pewno nie włączyłby się wentylator przy wskazaniach "70st" chyba ze padł i termostat i czujnik, ale w to wątpię.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
O widzę duże podobieństwa: http://fiatklubpolska.pl/panda-442/brak-ogrzewania-6727/
-
ale mi samochód ogrzewa.. w środku jest ciepło..
a czym mam zmiezyć te temperatury
-
Sory ze tak sie wpieprzam ale nikt mi nie odpisuje.Pomóżcie!!! Przyszła zima i są problemy. Silnik jak jest zimny to faluje na obrotach nie trzyma równych obrotów. I Jak ruszam na zimnym silniku i jak zatrzymam się na światłach to gaśnie a gdy się rozgrzeje jestto samo a jak zgasz i odpale go to jest wszystko ok. Co to możne być? Dodam ze to benzyna i ma 132 tys przebiegu
-
Przede wszystkim ,wentylator chłodnicy jest załączany przez czujnik temperatur, który jest wkręcony w chłodnicę.
-
to czemu mogła mi się włonzyc.. moze dlatego ze jechalem na 4 biegu 70
a czy jest taka możliwość ze jakiś wężyk mogłem zawadzić i urwać go czy nie? Czy chłodnice uszkodzić?
-
Cytat:
Napisał
pawel20
Sory ze tak sie wpieprzam ale nikt mi nie odpisuje.Pomóżcie!!! Przyszła zima i są problemy. Silnik jak jest zimny to faluje na obrotach nie trzyma równych obrotów. I Jak ruszam na zimnym silniku i jak zatrzymam się na światłach to gaśnie a gdy się rozgrzeje jestto samo a jak zgasz i odpale go to jest wszystko ok. Co to możne być? Dodam ze to benzyna i ma 132 tys przebiegu
Wpisz w wyszukiwarkę falujące obroty i będziesz miał setki wypowiedzi co to może być. Jak nie pomogą zabiegi które już zostały opisane to zadaj to pytanie jeszcze raz z tym że z informacja że sprawdziłeś już wszystkie czujniki lub że je wymieniłeś i że nie pomogło.
Cytat:
Napisał
KOBRA
Przede wszystkim ,wentylator chłodnicy jest załączany przez czujnik temperatur, który jest wkręcony w chłodnicę.
Masz rację. Czyli możliwe że tylko ten czujnik bimetalowy trzeba wymienić.
CichyJerry. Włącz samochód na postoju i popatrz kiedy włącza się wentylator. Jeżeli dużo poniżej 90st to wiesz co trzeba wymienić.
-
tylko od 3 tyg nigdy mi nie pokazuje 90
-
Cytat:
Napisał
CichyJerry
to czemu mogła mi się włonzyc.. moze dlatego ze jechalem na 4 biegu 70
Jadąc 70km/h w dodatku w dodatku w warunkach zimowych silnik chłodzi się aż nadto bez wentylatora.. Nie powinien się włączać..
Cytat:
Napisał
zwora2
Wpisz w wyszukiwarkę falujące obroty i będziesz miał setki wypowiedzi co to może być. Jak nie pomogą zabiegi które już zostały opisane to zadaj to pytanie jeszcze raz z tym że z informacja że sprawdziłeś już wszystkie czujniki lub że je wymieniłeś i że nie pomogło.
pawel20 - kolega zwora2 ma zwyczajnie racje. Zacznij od podstaw, poszukaj trochę..
-
dziś jechałem tą samą drog[COLOR="#FF0000"]ę[/COLOR] i to i troch[COLOR="#FF0000"]ę[/COLOR] po miej[COLOR="#FF0000"]ś[/COLOR]cie i nie [COLOR="#FF0000"]włączył [/COLOR][COLOR="#FF0000"](matko jak Ty to napisałeś :O) [/COLOR]sie wentylator
-
Cytat:
Napisał
zwora2
nie w każdym tak jest na marginesie ;-) Są czujniki w termostacie odpowiadające za włączenie wentylatora. ;-)
-
czym grozi ich uszkodzenie w dalszej fazie