To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
brak ogrzewania -
brak ogrzewania
Bardzo prosze o pomoc z nastepujaca sprawa...gdy wlaczam ogrzewanie (nawiew) niezaleznie czy na szybe ,przod, czy nogi po stronie kierowcy caly czas leci zimne powietrze, a po stronie pasazera normalnie grzeje. co mam robic? mam Stilo 1.9 z 2002 roku z climatronikiem.i jaki morze być orientacyjny koszt naprawy?
-
masz padnięty siłownik klapki. Koszt siłownika 120zł naprawy możesz dokonać sam lub zlecić warsztatowi (koszt około 300/400zł za robociznę)
-
1 załącznik(i)
Załącznik 6142
czy o to chodzi?a trudno się go wymienia i gdzie on jest może jakieś foto i jak ta część się nazywa żebym znalazł ja na allegro
-
zacznij od podpięcia się pod komputer. wtedy będziesz wiedział który to siłownik, i łatwo znajdziesz schemat na googlach gdzie on jest. wymiana może ale nie musi wiązać się ze zdjęciem całej deski lub wyjęciem nagrzewnicy
-
to co wkleiłeś to jest aktywator i znajduje się po stronie pasażera - odpowiada za sterowanie ciepło- zimno, ty masz walnięty po stronie kierowcy który jest trochę inny
co do demontażu to jest w miarę prosta: ściągasz osłonę tunelu środkowego i nad pedałami, kładziesz się pod nimi i odkręcasz ten aktywator kluczem 5.5 lub wkrętakiem krzyżowym ( są tam 3 aktywatory o ile dobrze pamiętam to od regulacji temp. jest ten najniżej ale najlepiej to gdzieś sprawdzić - ktoś już kiedyś miał taki problem - trzeba by było poszukać w starych wątkach )
-
Cytat:
Napisał
jaro190
to co wkleiłeś to jest aktywator
Nie aktywator tylko aktuator czyli po naszemu siłownik.
-
Pierwsze co trzeba zrobić to podpięcie pod kompa. Wtedy wyjdzie błąd i który wskaże na odpowiedni siłownik. potem juz tylko decyzja czy podoła się z samodzielna naprawą czy lepiej zlecić to fachowcowi.
-
http://autokacik.pl/files/280735045-stilklima.jpg
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
jurek84 wiem co piszę jak nie masz nic konkretnego do poradzenia to się nie udzielaj :mad::red_kartka::devil::dupa:
-
Witam podłączałem stilo pod komputer i wyszedł mi błąd B1903 siłownik klapy mieszania powietrza lewy jaki morze być koszt naprawy i czy naprawia się ten siłownik czy wymienia na nowy, gdzie on się znajduje i czy jest to trudna naprawa dla laika czy lepiej zlecić to mechanikowi :confused:
-
koszt siłownika to 120zl w ASO z tego co mi wiadomo. Na forum był wrzucany schemat nagrzewnicy ale to wszystko jest tak zrobione że najczęściej trzeba wyciągać nagrzewnice lub ściągać całą deskę. Koszt w warsztacie to około 300zł samej robocizny
-
do wymiany aktywatorów nie trzeba wyciągać nagrzewnicy - ze schematów i zdjęć wyciągniętej nagrzewnicy nie wynika jaka jest trudność wymiany (chyba że padł od obiegu wewnętrznego, ale z tego co koledzy z innego forum pisali jest możliwość wyciągnięcia go bez demontażu deski) wystarczy minimum pojęcia jak się trzyma klucz lub wkrętak, silna wola i wiara że coś możemy sami zrobić , dla niewprawionego w "boju" ta operacja zajmie max 30 min, to jest taka sama sytuacja jak z żarówką w lewej lampie, na początku niby się samemu nie da, potem wymiana samemu zajmuje ok 30 min a po paru razach śmiejemy się że to takie proste i w 5 min mamy wymienioną żarówkę na nową bez wykręcania i demontowania czegokolwiek :dresik:
-
to dobrze że w stilo jest to lepiej rozwiązane niż w bravo.