To jest widok strony w wersji do druku
-
sprzęgło i hamulce
Witam mam pytanie czy można wyregulować sprzęgło w grande punto? ,wydaje mi się że coś za wysoko bierze czy już będzie do roboty
Jeszcze jeddno ma ktoś może schemat układu hamulcowego bo u mnie jest coś nie tak chyba bo hamuje po przekątnej prawe koło mocniej i tylne lewe ,a lewe przód słabiej i tył prawy też słabiej. Prosze o jakieś odp . porady!
-
Sprzęgło masz juz hydrauliczne więc nic z tym nie zrobisz. natomiast co do hamulców to zacząłbym od odpowietrzania a jak nie pomoże to pewnie pompa już siada.
-
zalezy ile lat ma punto i ile przejechane - i kiedy płyny w obu były wymieniane :)
-
odpowietrzałem i nic nie dało ,ręczny jak zacjągam to prawe słabiej a lewe mocniej
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
autko jest z 2007 listopad 30, kilometrów mam przejechane 126,500km płyn jest czyściutki przy odpowietrzaniu dolałem prawie cały tylko zostało w rurkach
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
co do sprzęgła to mam takie objawy przy ruszaniu na 1biegu czuję jakby na dwa razy brało już prawie się autko toczy puszczam do końca i mały taki skok ,przy pedale usamej góry!:confused:
-
sam hamulców nie odpowietrzysz dobrze. Niech ci to zrobi mechanik. co do sprzęgła to myślę że albo coś z wyprzęgnikiem albo po prostu jest już do wymiany
Watro podkreślić że sprzęgło pracuje na tej samej pompie co hamulce wiec warto byłoby się jej przyjrzeć.
-
dzięki sprawdzę tą pompę, może i tak właśnie jest coś nie tak !
-
Mam pytanie do kolegi seth skąd to twierdzenie że hamulce pracują na tej samej pompie co sprzęgło jak to jest możliwe bo tego nie rozumiem.
-
Cytat:
Napisał
lemoniada
Mam pytanie do kolegi seth skąd to twierdzenie że hamulce pracują na tej samej pompie co sprzęgło jak to jest możliwe bo tego nie rozumiem.
To chyba jakaś pomyłka, sprzęgło i hamulce mogą mieć wspólny zbiorniczek płynu, poza tym to dwa odrębne układy.
Cytat:
Napisał
GRANDZI KROPKA
u mnie jest coś nie tak chyba bo hamuje po przekątnej prawe koło mocniej i tylne lewe ,a lewe przód słabiej i tył prawy też słabiej.
We wszystkich fiatach układ hamulcowy działa po przekątnej, czyli lewy przód i prawy tył to jedna sekcja pompy a prawy przód i lewy tył to druga sekcja. Wygląda więc na to że masz uszkodzoną w pompie jedną sekcję i płyn przepuszcza między sekcjami.
-
To też dla tego zadałem to pytanie bo niektórzy nie mają pojęcia o mechanice wypisują bzdury.Masz racje może być padnięta sekcja w pompie hamulcowej.
-
Moja wina za bardzo skróciłem swoją myśl. Oczywiście chodzi o wspólny płyn w zbiorniczku i odpowietrzenie sprzęgła. zakręcony jestem ostatnio jak słoik po musztardzie i stąd ta pomyłka. Dobrze że czuwacie :D
-
Witam a jak mogę to sprawdzić czy to pompa ? bo coraz mocniej ściąga na prawo przy mocniejszym hamowaniu,gdy hamuję delikatnie to hamowanie w normie,ciekawi mnie jeszcze hamulec ręczny bo wydaje mi się że też jedno koło mocniej a drugie słabiej hamuję?:?:
-
Cytat:
Napisał
GRANDZI KROPKA
bo coraz mocniej ściąga na prawo przy mocniejszym hamowaniu,gdy hamuję delikatnie to hamowanie w normie,
Najpierw sprawdź ciśnienie w kołach a następnie zbieżność.. Szkoda opon w razie co..
Cytat:
Napisał
GRANDZI KROPKA
ciekawi mnie jeszcze hamulec ręczny bo wydaje mi się że też jedno koło mocniej a drugie słabiej hamuję?
do sprawdzenia na SKP
-
Cytat:
Napisał
byrrt
do sprawdzenia na SKP
Święte słowa, że też mi to nie przyszło wcześniej do głowy.
Koszt takiego badania, niewielki a dużo wyjaśni. Od tego powinno się zacząć, będziesz miał odpowiedź na wszystkie Twoje pytania.
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Najpierw sprawdź ciśnienie w kołach a następnie zbieżność.. Szkoda opon w razie co..
ciśnienie w oponach jest ok bo zmieniłem opony na zimowe a co do zbieżności to niewiem co ma piernik do wiatraka zbieżność też ok opon nie tnie na letnich też nie cieło:roll:
-
Cytat:
Napisał
GRANDZI KROPKA
co do zbieżności to niewiem co ma piernik do wiatraka
No, niestety ale ma, jeżeli masz chociaż trochę rozbieżności to będzie ciągnęło w jedną stronę.
Tak jak napisał kolega Byrrt jedź na stację i sprawdź zawieszenie i hamulce, koszt takiego sprawdzenia waha się w granicach 20-30 złotych. Po takim badaniu będziesz wiedział czy to pompa czy jakieś luzy w zawieszeniu