Witajcie, interesuje mnie jakie macie spalanie w stilo w silniku 1.4?
u mnie w mieście, dojazd do pracy ok 10km (trasa okolice Poznania-Poznań) pali ok 8l.
To jest widok strony w wersji do druku
Witajcie, interesuje mnie jakie macie spalanie w stilo w silniku 1.4?
u mnie w mieście, dojazd do pracy ok 10km (trasa okolice Poznania-Poznań) pali ok 8l.
Nawet sobie kiedyś robiłem statystykę na te temat więc mogę się podzielić
Paliwo, rodzaj drogi, wynik w l na 100 km
98 z MIXPoL (taka chyba była nazwa tej stacji jeśli dobrze pamiętam); trasa; 7,825
98 z MISPoL; trasa; 7,95
98 dynamic z lotosa; trasa; 7,147
98 orlen; 29% miasto i 71% trasa; 7,438
98 orlen; 42% miasto i 58 % trasa; 7,656
98 lotos; Warszawa przed otwarciem mostu północnego, bez znajomości topografii miasta (czyli około 5 godzin dziennie w korkach) 10,428
98 lotos; Warszawa w tych warunkach; 10,59
98 lotos; trasa; 6,872
98 lotos; Warszawa już znana bez korków; 8,76
98 lotos; Warszawa już bez korków; 8,2
98 BP; Warszawa; 8,56
I ostatnie wynik mam z 98 BP spalanie 9,03.
Potem mi się już odechciało spisywać stan licznika i to wszystko obliczać.
Obecnie jeżdżę na 98 z BP i mam około 8,76 l/100 i to jest w miarę stałe.
u mnie znacznie mniej ale to przez skrzynie i masę samochodu
dzieki za odpowiedź. Powiem,że spore masz to spalanie mi sie już wydawało, że 8 z groszem to sporo ale 9 czy 10 nie zdarzyło mi sie jeszcze. Najmniejsze spalanie na trasie Poznań-Harrachov-Poznań w 3 osoby +deski snowboardowe wyszlo mi 5,9 (jazda przepisowa). Zwykle trasa pozamiejska to ok 6-6.5l/km.
Akurat dane dotyczące jazdy w trasie były przy nieekonomicznej i nieprzepisowej jeździe. Dlatego takie wysokie było. Obecnie jeżdżę trochę wolniej, jednak rzadko wyjeżdżam poza miasto, więc nie wiem jakie obecnie mam spalanie w trasie.
No bo w Warszawie takie są korki. Na czerwonym świetle stoisz, potem zapala się zielone, ale nadal stoisz, bo nie ma miejsca za skrzyżowaniem, potem czerwone, miejsce się zwalnia, ale kierowcy z bocznym dróg skręcają w główną drogę i jak Tobie zapali się zielone znowu nie ma miejsca za skrzyżowanie. I tak czasem trzeba było trzy tury przeczekać, żeby można było przejechać.
Kurde, cierpliwy z ciebie człowiek :). ja mieszkając w wawie lub innym tak zatłoczonym mieście wybrałbym tylko i wyłącznie rower albo motocykl. samochodu używałbym tylko "od święta" :)
U mnie w trasie spalanie wyniosło 4,6/100km (jazda przepisowa prędkość 90km/h na szóstym biegu i stosowanie się do zasad eko drivingu, można powiedzieć że delikatne głaskanie pedału gazu :) )
nie wiem ile wychodzi po mieście ale to bardzo zależy od stylu jazdy, ogólnie spalanie mam 6,1l/100, najwięcej sejek połknął mi 8,5l ale to już były extremalne warunki i pedał gazu w podłodze :)