Dziwne zachowanie silnika
Witam, zakupiłem punciaka, że tak powiem po taniości, wiedziałem, że nie będzie idealny, i ma kilka usterek, które zauważyłem i teraz staram się je rozwiązać. Pierwsze co to silnik, mianowicie, objawy są następujące:
- Pierdzenie z tłumika, białe spaliny
- silnik nie chodzi idealnie, trochę go telepie
- podczas jazdy na benzynie i LPG, po wciśnięciu pedała gazu na maks. to samochód zamiast przyśpieszać to się muli i trzeba cofnąć trochę pedał. Na benzynie jest to prawie nie odczuwalne, ale minimalnie czuć, na gazie natomiast jest bardzo odczuwalne.
- filtr powietrza był rozwalony i, że tak powiem brał trochę powietrza poza filtrem.
Wymieniłem dzisiaj, świece, przewody filtr powietrza, posklejałem obudowę. Silnik chodzi jak by troszkę lepiej, pali od strzała. Ale biały dymek i pierdzenie nadal jest no i to mulenie także. Dodam, że jak wymieniałem świece to 3 były w kolorze szarawym, czyli ok, a jedna na pierwszym cylindrze miała czarny nalot. Z tego co czytałem to może być uszczelka pod głowicą, cewki lub coś z instalacją. Jakieś dodatkowe pomysły, czy wysłać auto do mechanika?