To jest widok strony w wersji do druku
-
Brava 1.9 td rozrząd
Witam od kilkunastu dni jestem posiadaczem fiata bravy 1.9 td.
Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość
Mam pytanie odnośnie wymiary rozrządu w tym aucie mechanik policzył mi 600 zł, czy konieczna jest wymiana pompy ? co jeśli wymienię sam pasek? Nie ukrywam auto zakupiłem od rodziny niestety nie można ustalić kiedy był robiony rozrząd. A auto kupiłem w cenie 600 zł więc chciałbym trochę oszczędzić na kosztach. Czy konieczna jest wymiana napinacza i rolek ? Kiedyś posiadałem opla kadeta 1.7D i znajomy mechanik nie wymieniał rolek itp tylko sam pasek, niestety mechanik ten wyjechał za granicę i nie mam z nim kontaktu proszę o pomoc. Czy da się jakoś dowiedzieć kiedy był wymieniany rozrząd ? można to jakoś ocenić ? Bo może wymiana jak na razie nie jest konieczna
-
Niestety ale zalecana jest wymiana całego zestawu.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
Nie zalecana tylko to oczywista oczywistość.. Nie wiem jak z kompą czy ona jest na rozrządzie czy na wieloklinie ale napinacz i rolkę prowadzącą wymienia się ZAWSZE..
600+600 to 1200zł - w czym problem? To i tak śmieciowe pieniądze za auto..
-
na czym tu oszczędzać auto kosztowało cię grosze przecież.
Sam pasek wymienić bez rolek i pompy to nie oszczędność a jeśli ci rolka nie wytrzyma wtedy cala głowic do regeneracji i 2500 koła poszlo. Sam pasek to handlarze wymieniają na handel ale dla siebie to warto zrobić to porządnie
-
dzięki za wyjaśnienie sprawy, faktycznie lepiej zapłacić 600 niż 2500. Zrobię to porządnie i ze spokojem mogę śmigać prze dłuższy czas. Jeszcze mam jedno pytanie co prawda w innym temacie, czy wiecie może jak idą kable głośnikowe w bravie ? założyłem radio ale zauważyłem że z tyłu nie ma głośników ale kable z radia wychodzą na przód i tył. Jak wyreguluje na przód to grają te przy podszybiu i drzwiach przednich, jeśli zrobię na tył to cisza gdzie mogę szukać kabli na głośniki tylne ?
-
bylo o tym już gdzieś na forum.
Musisz rozebrać tapicerke boczną w bagażniku i tam powinny być oczywiście jeśli masz lepszą wersję audio bo np u mnie nie ma.
-
Takie info znajdziesz bez problemu w Workshop manual dla brava..