7 załącznik(i)
Fiat siena/palio zmiana reflektorów z H4 na H7+ H1
Witam w końcu się zebrałem i napisze dla potomnych tutorial.
Denerwują cie stare zmatowiałe/zakurzone/pożółkłe i słabe reflektory H4? Czas pomyśleć o wymianie ich na nowe ja proponuje te w których reflektor był dwu komorowy czyli modele powyzej 1999 roku.
Reflektor H4 jest jednokomorowy a wiec żarówka H4 robi za światła mijania oraz długie ponieważ jest dwu żarnikowa. Ma tez na dole malutką żarówkę W5W jako postojówka.
Relfekotr H7 +H1 jest reflektorem dwu komorowym w jednej komorze jest żarówka H7 która pełni funkcje świateł mijania w drugiej komorze jest umiejscowiona żarówka H1 która pełni funkcje tzw świateł długich
Przed przystąpieniem do działania potrzebny jest nam: zestaw kluczy francuskich, śrubokręty, lutownica, nożyk ( albo ściągacz do izolacji), cyna, pasta lutownicza, izolacja , trochę mózgu
Przystępujemy do demontażu:
-otwieramy maskę
- Najpierw ściągamy kierunkowskazy , trzymają się one na sprężynce zaczepionej o wnętrze komory silnika przy błotniku.
- po ściągnięciu kierunkowskazów odsłania nam sie 3 śruba na której trzyma się reflektor.
- teraz ściągamy osłony kostki żarówki i reflektora odpinamy wszystkie żarówki. Ale musimy sobie zachować porządek kabli. Schemat kostki H4 jest w sieci ale patrząc na kostkę z wypustką na dole to minus jest po lewej stronie, mijania na górze a drogowe po prawej
Plus postojowych łączysz z dolutowanym przewodem
- ściągamy silniczki regulacji wysokości reflektora po prostu przekręcamy w lewo lub prawo o kat 45 stopni i wyciągamy.
-potem demontujemy tez żarówkę W5W
-Odkręcamy 3 śruby od górnych zaczepów reflektora i jedną z boku to w sumie nakrętka.
-Ściągamy reflektor.
Sytuacja ma sie następująco.
Załącznik 5365Załącznik 5366
Teraz zajmujemy się kablami tymi trzema na których jest kostka do żarówek H4. Kostkę ucinamy nie będzie nam więcej potrzebna ponieważ reflektor H7 ma wbudowane wewnątrz kostki i wszystko po podpinane. My tylko wpinamy się do zewnętrznego 4 pinowego gniazda.
Teraz ważne bierzemy reflektor i odwracamy go tyłem i ustalamy 1 pin czyli od lewej strony i kolejno mocujemy do niego kabelki ( można tez zrobić to za pomocom oryginalnej wtyczki ale te do dostania tylko na szrocie) . Ja wybrałem opcje lutowania kabli do styków można tez oprawić kable w gniazda konwektorowe bo tak pewniej ja jednak chciałem szybciej.
1 pin to minus podłączamy tu jedynie minus z kostki żarówki h4
2 pin światła mijania
3 pin światła pozycyjne
4pin światła drogowe.
Ja dla bezpieczeństwa po przylutowaniu tych kabelków do pinów zalałem to wszystko plastikiem technicznym i zaizolowałem wszelkie połączenia kabli.
Pewnie zainteresuje was co z minusem od świateł pozycyjnych bo do żarówki W5W do starego reflektora był osobno wyprowadzony minus. Otóż nie lutujcie go do 1 pinu gdzyż zawsze upala sie bezpiecznik. Ja zaizolowałem ten kabel i schowałem w głębi.
Z drugim reflektorem robimy to samo. Potem składamy wszystko w odwrotnej kolejności jedynie uważać trzeba na ta nakrętkę z boku reflektora gdyż odpowiada ona za pozycjonowanie reflektora lewo prawo i góra dół. Przykręcamy reflektor zakładamy silniczki i kierunki i potem wkładamy klucz imbusowy od góry reflektora przez wycięcie w karoserii w celu ustalenia wysokości światła reflektora dajmy jak najwyżej a potem jedźmy na stacje w celu ustawienia odpowiedniej wysokości. Koniecznie jedźcie na stacje diagnostyczna przeważnie nic nie kosztuje ustawienie świateł.
Teraz efekt świecenia
Załącznik 5367Załącznik 5368Załącznik 5369Załącznik 5370Załącznik 5371