To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Rozrusznik -
Rozrusznik
Witam :)
po robocie kiedy naprawialem urządzenie wtryskowe leciały ogromne ilości paliwa prawdopodobnie część poleciał na rozruszniki.
Przed tym kręcił i palił od strzała a teraz tak wolno że nie jest w stanie odpalic mojej brava :(
akumulator moc ma nowy centry półroczny ładowanie jest wszystkie klemy wyczyszczone kable przy rozruszniki też a tu lipa :(
z gory serdecznie dziękuje za pomoc drodzy kubowicze:)
-
Nie sądzę że podlanie gdzieś paliwem mogłoby tak zatrzeć rozrusznik.. Sprawdzałeś napięcie na aku? Może na postoju coś Ci podkrada prąd?
-
Napięcie aku jest ok tak samo ładowanie. Zostawiłem auto u elektryka powiedział że szczotki mogły się nawet rozpuscic od benzyny. Przy nim sprawdziliśmy jakie jest napięcie przy zakreceniu jest ok i jest to owidentnie wina rozrusznika
-
Padł wirnik benzyna go wykonczyla a szczotki uległy zniszczeniu.
Na tych miedzianych blaszkach w wirnik było widac ewidentne ubytki.
Zabawa kosztowała 200 zł z robocizna. I po problemie :)
-
A wirnik na jaki był wymieniany? Na nowy, czy na używany?
Patrzyłem ceny nowych kompletnych rozruszników. Najtańszy koło 270 zł, ale już Bosh to koszt ok. 650 zł.
-
Na nowy 130 zł kosztował.
Za tyle można mieć też cały używany rozruszniki ale jak długo pochodzi to jest zagadka :)
co do tych najtańszych to tak jak ze wszystkim ile zapłacisz tyle pochodzi a te najdroższe to wiesz kupa kasy :)
ja zawsze remontowalem rozruszniki ogolnie poddanie go całościowej regeneracji to i tak taniej niż nowy a tu mamy nowy w starej obudowie.
Automat szczotkotrzymacz wirnik i kilka tulejek i trochę wolnego.
W vw sam to robiłem i za 250 miałem wszystkie części te z wyższej polki nie jakieś made in china dla przekładu szczotkotrzymacz trzymacz china 30 zł a dużo lepszy 70 trochę zabawy i jest w przypadku fiata nie miałem czasu służba nie drozba :)