To jest widok strony w wersji do druku
-
/F/I/A/T/ Brava 1.4 12v
Rocznik 97 świeżo zakupiony, biały, centralny zamek z pilotem, alufelgi... w stanie:
blacha : 5/6
zawieszenie : 5/6
wnętrze : 5/6
podwozie : 5/6
silnik : jak to dwunastki... 2/6
Od jutra zaczynam demontaż głowicy.
W planach wymiana pierścieni, wymiana panewek, wymiana prowadnic, planowanie głowicy, wymiana zaworów no i innych niezbędnych rzeczy. Jeśli doprowadzę ten motor do takiego stanu jak samochód prezentuje się wizualnie to będę zadowolony i będzie wielki banan na buzi :smile: Jakieś sugestie podpowiedzi? Dodam, że Bravka zakupiona za naprawdę okazjonalną i symboliczną kwotę i właśnie to co mi zostało czyli drugie tyle włoże w jej naprawę poprawę lekki ''tjuning'' optyczny miły dla oka. Pozdrawiam i do dzieła :food:
-
Nie lepiej kupić jakiś większy silnik i SWAPa zrobić?
Na to samo mniej więcej cię wyjdzie co remont. Bo z tysiaka jak nic musisz wpakować w to ;)
No a te silniki 12V nie cieszą się dobrymi opiniami.
-
Mógłbym to zrobić ale pamiętajmy, że to jest Fiat... Potrzebował bym nie tylko ''większy'' silnik ale i cały przód od np 1.6 ... Wiem z różnych postów, że tam nic nie pasuje więc wolę zrobić ten od zera i wiedzieć co mam...
-
Jest ew. opcja wsadzenia tam 1.2.. Nie było by tak dużo roboty ale i tak porównywalne z remontem zarówno finansowo jak i robocizną..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
Widzę, że wybitnie nie przepadacie za tym silnikiem :) Pozdrawiam, Dam znać po remoncie co i jak.
-
Po prostu ten silnik nie cieszy się zbyt dobrym uznaniem. Ale co tam, skoro ci jeździł, to i po remoncie posłuży ;)
-
Ma złą opinie ze względu na problemy ze smarowaniem, ale ile przecież osób śmiga takimi autami i są zadowolone.. Kwestia też jak dbasz ;)
-
To też prawda. Ja osobiście go nigdy nie miałem, więc za dużo o nim nie mogę powiedzieć.
-
Przyznam szczerze ze brava z tym silnikiem jest bardzo rzadko spotykana;]
-
Cytat:
Napisał
Darksaience
Przyznam szczerze ze brava z tym silnikiem jest bardzo rzadko spotykana;]
Z jakim? Z 1.4? toć pełno tego śmiga.. nawet znajomy ma takie autko ;)
-
Pełno to mało powiedziane. Mnóstwo tego jest a szczególnie na sprzedaż ;) każdy się chce pozbyć badziewia. Ale to mało ważne. mam już wszystkie bebechy na wierzchu, Uszczelka do niczego, przepalona. Pierścienie oczywiście do wymiany (widocznie ktoś go wcześniej kilka razy zagotował). O dziwo glowica w bardzo dobrym stanie zawory nawet nie przypalone więc koszta naprawy zchodzą do minimum. Na jutro mam zamówioną uszczelkę i pierścienie. Doradzicie jakiś dobry olej? Nie wiem co było lane wcześniej.
-
toż ja ślepy:D Ale racja chodzą słuchy że silniki te lubią robić co chcą:D nawet spotkałem się z nagłówkami fiat brava 1,4 12v ulubienica mechaników:D
Ale panowie powiedzcie mi czemu fiat tak spieprzył tą konstrukcję skoro miał u boku doskonałą jednostkę 1,4 8v ?? wystarczyło dołożyć mu mocy i by był rzekomy "pomost" między jednostkami 1,2 a 1,6... no cóż co za wymysł 3 zawory na cylinder.... egzotyka istna
-
1 załącznik(i)
Same zawory też wydają się być zdziwione... Załącznik 5136
-
boskie zdjęcie!!:D rzeczywiście są zdziwione
-
Oddaj sobie lepiej do planowania głowicę. 50zł kosztuje mniej więcej a masz pewność że nie będzie żadnych wżerów i uszczelka ładnie dojdzie ;)
No chyba że nic nie masz, to przeleć delikatnie papierkiem.
A olej....Lej taki na jakim jeździłeś. Bez sensu teraz przepłacać na pełny syntetyk.
Ja jak robiłem remont w Reni 2.0 16V to zalałem półsyntetykiem, tak jak jeździła;)