To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
sprzęgło -
sprzęgło
witam. podczas dłuższej trasy po postoju pedał sprzęgła zrobił się twardy i musiałem użyć sporo większej siły niż normalnie żeby go wcisnąć do końca. Po odpaleniu i kilku zmianach biegów problem ustał jednak później jak wciskałem na sucho sprzęgło nadal objaw ten sam czyli twarde sprzęgło i dopiero po odpaleniu problem w miare ustawał. Następnego dnia odpaliłem samochód i przez chwile moze 5-6 sek słychać było spory pisk w silnika. Pedał sie poprawił tz. wciska sie już normalnie tylko pod koniec jest taki jakby uskok no i coś trosze jakby szumiało to sprzęglo na włączonym silniku na biegu jałowy.
Co prawda wybieram sie dziś do mechanika ale jakby ktoś coś wiedział to proszę o pomoc i sugestie co mogło sie zepsuć może to łożysko może coś poważniejszego.
z góry dzieki za pomoc
-
Tam jest zdaje się sprzęgło hydrauliczne co? Olej w układzie jest?
-
Dokładnie,ewentualnie próbowałam jeszcze odpowietrzyć.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
aha takie buty no fajnie by było gdyby to tylko było ale i tak musze jechać na warsztat bo sam sobie z tym nie poradze
dam znać co i jak wyszło z wizyty w warsztacie
-
Nie chce cie martwić, ale już spotkałem w Punto II że pierwsze objawy problemów ze sprzęgłem to był od razu wysprzęglik (hydrauliczny) do wymiany. Jak potem oglądałem, to tam nie ma gdzie uciekać płyn poza samym siłownikiem, a jak już cieknie (i zapowietrza sprzęgło) to element jest do wymiany. Na szczęście w Punto siłownik jest montowany "zamiast linki" (a nie wewnątrz skrzyni biegów jak w niektórych innych autach), wymiana jest prosta a sam siłownik stosunkowo tani - zdaje się ostatnio w ASO skasowali mnie około 100 PLN (za część).
-
hydrauliczne sprzeglo działa razem z układem hamulcowym, tak wiec sprawdzamy poziom płynu plus jak dawno byl wymieniamy - bo jak wiadomo jest bardo higroskopijny :)
-
bylem na warsztacie mają jeszcze wszystko sprawdzić ale raczej sprzęgło jest do wymiany
po południu te objawy co opisałem wczesniej jeszcze sie nasiliły piszczało głośniej itp i nawet na pedale sprzegła było czuć jakieś drgania pulsowanie delikatne czego wczesniej nie było i uświadomiłem sobie ze takie piszczenie bylo juz slychac wczesniej tylko sporo ciszej i niestety nie zwrocilem na to uwagi
dzieki za pomoc