Witam!!!
Mam na oku Cromę w wersji wyposażenia emotion plus proszę o odpowedź czy elektronika jest mocno wadliwa w tych modelach?
Pozdrawiam Wszystkich
To jest widok strony w wersji do druku
Witam!!!
Mam na oku Cromę w wersji wyposażenia emotion plus proszę o odpowedź czy elektronika jest mocno wadliwa w tych modelach?
Pozdrawiam Wszystkich
Jeżeli samochód jest bezwypadkowy - nie powinieneś mieć z elektroniką większych problemów , z wypadkowym - loteria w przypadku każdej marki i modelu.. . Sprawdź dobrze działanie czujnika cofania - te czasem lubią odmawiać posłuszeństwa.
Poza tym - poprzeglądaj forum , masz tu wiele informacji na temat awarii i usterek .
Elektronika jest akurat mocną stroną Fiata (nie ogólnie - tylko Cromy :) ). Więcej problemów sprawiają dpf-y i egr-y
DPF w Cromie nie stwarza żadnego problemu. Mam już drugą Cromę: pierwsza 1.9jtd 150PS, druga 2.4jtd 200PS i nie ma żadnego problemu. W tej 150 PS tylko po wzroście spalania było wiadomo, że DPF się wypala, natomiast w 200 PS jest kontrolka, która się zapala gdy filtr nadaje się do wypalenia i dobrze byłoby wyskoczyć na trasę. Co do awaryjności EGR-a to w 150 nie było żadnego problemu, w 200 już wymieniałem. Kupiłem po regeneracji na allegro o ile dobrze pamietam to za niecałe 200 zł i po kłopocie. Co awaryjności to jestem zachwycony. Zawsze byłem zwolennikiem grupy VW, a teraz nie chce o niej słyszeć. Wada Cromy to tylko psujące się klamki.
Jak znajdziesz dobrze utrzymany egzemplarz będziesz się długo cieszył bezawaryjną jazdą.
Co do awarii przez rok posiadania
klamka tylnia zew.
klamka przednia zew.
EGR- nie polecam z allegro pojezdzilem na nim 2 miechy puzniej aso i 700zl :[
opuszczanie szyb z pilota
Ja juz zrobilem 15 tys od kwietnia i niestety raz mialem przygode z EGR - zaciela sie klapka tego zaworu i przeszedl mi w tryb awaryjny. Naprawione w ciągu 2 h. Po za tym spoko.
Awaryjność Cromy nie odbiega mocno od konkurencji, ale trochę się tego nazbierało.
1) egr - klapy wirowe - dpf
2) po 170 tys. sprzęgło i dwumasa
3) problemy z klamką od kierowcy
4) schowek od pasażera się przestał otwierać
5) 3-ci wtryskiwacz, a w zasadzie kostka do niego (niby pierdoła, ale diagnoza ciężko szła w serwisach)
6) wczoraj poleciał termostat :( i przestały działać przednie spryskiwacze do szyb
Z grubych rzeczy to tylko te problemy z egr-em i kolektor dolotowy, reszte można uznać za pierdoły, albo ekspoatacje.
W tym momencie autko dobiło do 185 tys km.