To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Felga a opona -
Felga a opona
Mam zamiar nabyć felgi 6 calowe i do tego opony o szerokosci 175 czy bedzie to dobrze wygladac i czy dobrze sie na tym bedzie jezdzic. Obecnie mam standardowe stalówki 5 cali na kapciu 175 . Czytałem pare porad i jedni pisza ze lepsza bedzie 185 a inni zaś ze można smialo zalozyc 175 ?
-
Cytat:
Napisał
knaposc
Mam zamiar nabyć felgi 6 calowe
Matko chłopie 6 cali to nawet w taczce są większe ;) 6*2,54 ~ 15cm średnicy :D
-
pytam bo zgłupiałem już każdy co innego gada ;d
-
chyba 16 cali. Kolego 1cal to około 2,54 cm. Tak że policz sobie ile to wyjdzie 6 cali... około 15.24 cm a więc to rozmiar podobny do tarcz hamulcowych a raczej felga do gokartu. Mam nadzieje ze to 6 cali jest też związane z literówka w tytule i że byleś zmęczony gdy to pisałeś. A odnośnie tego 6 czy tam 5 cali zapewne chodziło ci o 15 lub 16 cali. Jednak tu pojawia się moje zdziwienie bo oryginalnie montowane felgi to 14. 15 owszem jeszcze wejdą ale 16 przesadza.
-
koledze pewnie chodzi o szerokosc felgi 5 a 6 cali :) ja mam 6x14 przy oponie 175/65 wiec da sie - samochód trzyma sie sztywniej podłoża - opona jest lepiej naciągnieta na felge
-
Cytat:
Napisał
byrrt
6*2,54 ~ 15cm średnicy
Cytat:
Napisał
Darksaience
Kolego 1cal to około 2,54 cm. Tak że policz sobie ile to wyjdzie 6 cali... około 15.24 cm
ehh ;)
Niech autor postu napisze co miał na myśli..
-
Chodziło mi o szerokośc felgi to chyba oczywiste jest, łatwo można się domyśleć :)
[COLOR="#304C80"](Automat) Poniższa wiadomość została automatycznie scalona z tą wiadomością aby zapobieć dublowaniu postów.[/COLOR]
yacub : i o taka właśnie odpowiedz mi chodziło ;p
-
a co zamierzasz kupowac ?? jakies plany ?
-
jakiegoś alusa na allegro jest sporo tego prawie wszystkie o szerokosci 6 cali dlatego pytalem albo coś urzywanego ale chyba ta druga opcja . Znasz może jakieś strony z urzywanymi alusami ?
-
Ja mam wrzucone, co widać na zdjęciach, alusy Tipo/Tempra. Mają szerokość 5.5" i ET43, fabryczne są 5" i ET44. Jeśli chodzi o samą szerokość, to jeszcze spoko, patrz dokładnie na offset (osadzenie, ET). Jak będzie za duży, to przy maksymalnym skręcie może ocierać - w Sienie jest dość mało miejsca. Jeśli chodzi o szerokość opony, to 175 to bodaj ostatnia dopuszczalna szerokość na felgę 6", ja na 5.5" mam naciągnięte 165 - gwoli oszczędności paliwa :-P.
-
Kurde jak już kupujesz alusy to kup chociaż 7" szerokie... Załóż na to oponkę 185 bądź 195 i będzie super... Wtedy dopiero poczujesz różnicę w prowadzeniu auta. Ja mam u siebie RH Cup 15"x7j na oponkach 195/50 R15 i prowadzi się miodnie :D
-
nie wiem gdzie znajde felgi 14 szerokie na 7 cali zeby do fiata pasowały . Coś takiego bym mogł zrobic ale mam jeszcze dobre opony a nie mam kasy na nowe żeby kombinować:))
-
ja zrobiłem to samo kupiłem 14 na 6 cali :) a wszyscy mi mówią że mam 15 :P a one poprostu taki efekt dają :)