Dziwny odgłos przy ostrym skręcie
To mój pierwszy post tutaj , tak więc po pierwsze witam Wszystkich :)
Niedawno kupiłem Stilaka, wersja 3 drzwiowa, silinik 1.9 MJTD Ostatnio zaczął mnie drażnić pewien problem, otóż wjeżdżając do bramy, przy mocno skręconych kołach w lewo, z lewej strony (przynajmniej takie mam wrażenie) wydobywa się dziwny odgłos ciężki do opisania. Odgłos trochę przypomina ocieranie się wóch gum, trochę naprężanie sprężyny. Na postoju skręcając koła w jedną albo drugą strone nic nie słychać, trzęsąc autem również. Co ciekawe przy bramie mam lekki podjazd i tam odgłos zawsze się pojawia, natomiast na równej drodze bardzo rzadko.
Ktoś z Was spotkał się z takim problemem?
I przy okazji pytanie drugie :)
Z tego co wycztytałem, w Stilakach z silnikami MJTD dgrań nie powinno się praktycznie odczuwać. Jak jest u Was? U mnie na wolnych obrotach lekko drga kierownica, po ruszeniu wszystko ustaje. Przy prędkości powyżej 140km/h zaczyna drgać lusterko wsteczne - czy to normalne? Dodatkowo zauważyłem że lewarek zmiany biegów podczas dodawania gazu lekko się porusza, a przy ściągnięciu nogi z gazu wraca do swojego położenia, może nie jest to jakiś wielki skok, ale napewno wyczuwalny. Sprawdziłem już łapy trzymające silnik oraz skrzynie i wyglądają ok. Podobno są jeszcze dwie poduszki na skrzyni, czy w nich może leżeć przyczyna?