To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Co kupić ? -
Co kupić ?
witam, mam problem z wyborem auta, chciałbym poznać wasze opinie co wybrać? moja żona jezdzi punto2, ja bym chciał Maryśkę w łikendzie a moja żona mi gada,żebym kupił A6 lub E39 roczniki 98-01 am jż swoje lata i nie zależy mi na roczniku auta tylko na stanie technicznym, mechanikę i elektrykę zrobię sam , czekam na wasze sugestie i z góry dziekuję:confused:
-
A6 i E39 są na pewno dużo droższe w eksploatacji. Za duzo elektroniki i bajerów, poza tym w audi wielowachaczowe zawieszenie z przodu a BMW drogie części.
We fiacie grzebniesz sam poza tym Marea jest stosunkowo prostym autem. Napisz jeszcze akie silniki Cie interesują z tych modeli aut może pomogę więcej od strony technicznej.
Pozdrawiam.
-
wielowahaczowe zawieszenie nie siada a jest to rozwiązanie stosowane w alfie i ludzie nie narzekają. Ogólnie w audi jak i bmw sam nie pogrzebiesz. w audi a6 (tylko nie wiem który rodzaj silnika) nie wyciągniesz altka jak nie zdemontujesz przodu tj. zderzak chłodnice itd. z kolei w BMW poducha zawieszenia tylnego to porażka. dzień czasu we dwóch żeby wymienić obie. ja bym sie nie pchał może w niemieckie auta. one owszem sa dobre ale ich naprawa czasem to koszmar
-
Punto 2 - zwróć uwagę na korozję (tył). Generalnie nie zjada ich, ale kiedyś jak szukałem czegoś w zastępstwie za Uno to co oglądałem Punto 2 to na zgrzewach od środka auta było widać jakieś ogniska.
Tak to małe dobre auto do miasta. Marea w porównaniu z A6 i E39 będzie prostą konstrukcją (mc person z przodu, 1 wahacz). Musisz tylko dobrze kupić - chociaż to jak wszędzie :)
Jak chcesz ciut więcej wygody to możesz poszukać czegoś od Lancii (Kappa, Lybra, może Thesis). Lybra od strony mechanicznej to prawie Fiat, ale wykończenie ma z wyższej klasy. Fajne autko to AR 166, ale jak to w Alfach już też masz wielowahacze. Generalnie z zawieszeniem im bliżej do Audi.
Jak nie chcesz fortuny wydawać weź coś od Fiata. BBM będzie tutaj myślę dobrym wyborem. Lukq przypadkiem nie chciał sprzedać swojej Marysi? A on w nią inwestował ;)
-
Wymiana kpl. zawieszenia w audi A6 2000 zlotych ( oryginały i tylko one trzymają długo < oczywiście są wyjątki od tej reguły>)
Generalnie za zawieszenie za 500 złotych na naszych drogach wytrzymuje około półtorej roku do 2 lat ( Seth to jest długo?!)
Ostatnio wymieniałem gościowi zawias z firmy KAMOKA. ciekawy jestem ile to wytrzyma.
Kolega nie napisał jeszcze ile pragnie przeznaczyć na taki samochód. Niech się wypowie po naszych wywodach :D
-
Cytat:
Napisał
danielciagala
Generalnie za zawieszenie za 500 złotych na naszych drogach wytrzymuje około półtorej roku do 2 lat ( Seth to jest długo?!)
wszystko zależy jak sie jeździ i po czym. mamy na prawdę zróżnicowane drogi i uważam że ogólnie ich stan jest hmmm marny.
no na tak nie znamy funduszy więc ciężko cos doradzic
-
Dziwny dylemat - audi A6 czy Fiat Marea ;) Nie rozumiem trochę na czym Ci zależy - na szpanerskim niemieckim aucie drogim w serwisie i bardzo lubianym przez złodziei czy na tanim aczkolwiek całkiem sympatycznym aucie - marei.. Sprecyzuj ile chcesz wydać na samochód i czego od niego oczekujesz ;)
-
Ja nie będę kupował auta w PL bo nie mieszkam tam tylko na wyspie więc u mnie za 1000 E mam ogromny wybór aut w różnych klasach, mam wszystkie programy do diagnostyki więc o elektrykę się nie boję, chodzi mi o wasze opinie a i tak wybór będzie ciężki bo ja lubię BBM a moja żona mnie męczy o wygodne autko,żeby wsiąść i na wakacje pojechać rodziną
-
Wybrał bym e39 . Super taczka - wygodna, pakowna i całkiem solidna . A naprawa tego modelu nie kosztuje bardzo dużo.
-
Właśnie z żoną przy kawie świątecznej podjęliśmy decyzję i padł wybór na e-39 w kombi, teraz będą trwały poszukiwania na spokojnie ,mam czas, w tym roku nie jadę na urlop więc na przyszłe wakacje moja zabawka będzie dopieszczona, dziękuję wszystkim za opinie a na forum zostaję nadal bo żona śmiga Punciakiem2
-
Nawet jakbyś kupił Veyron'a to forum jest dla ludzi - nie dla samochodów ;-)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Nawet jakbyś kupił Veyron'a to forum jest dla ludzi
to ja bym cię bardziej polubił :D :P
żart lubie wszystkich bez względu a auto :D