Punto 1,1 - duże spalanie
Witam miłośników Fiata
mam dręczący mnie problem, otóż moje punto pali w trasie ok.9l benzyny, przy takim małym silniku to za dużo.
z początku wskazówka od temp. mi się nie ruszała, wiec wymieniłem czujnik, teraz wskazówka się ruszyła i jak pojezdzę dłużej to jest między 1 kreską a środkiem wskaźnika, termostat sprawdzałem i jest ok, jak się nagrzeje to dopiero puszcza w obieg, co może być przyczyną takiego spalania ? ktoś mi powiedział że sonda ? mogą być jakieś inne przyczyny ? dodam że nie stwierdziłem dziurawego baku ani przewodu od paliwa. proszę od odp.
dodam że wskaźnik paliwa dziwnie się zachowuje przy skrętach autem oraz nie zapala się kontrolka rezerwy(sprawdzałem zarówke i działa, przyczyna musi być w baku przy pływaku )
a po drugie nie kupiłem punto 1.1 zeby mi palił jak smok bo równie dobrze mogłem kupić bmw 2,0 i tez by mi palił w okolicach 10l. chciałem postawić na oszczędność ponieważ robię rocznie ok.30tyś km wiec na paliwo troche trzeba wydać. jeżeli będzie tak dalej to jedynym wyjściem bedzie wrzucenie punciaka w gaz, ale i tak trzeba zrobić porządek z tym spalaniem bo tak tego nie można zostawić, auto mam naprawde dobrze utrzymane i niemam zamiaru tego tak zostawiać, musi mi chodzić na bum cyk cyk wszystko
Pozdrawiam Marcin