Punto I 75SX - nie odpala :-(
Witam
Mam od początku zakupu mam problem z moim Puntem I 75 SX, tj. ma czasem "słabszy" dzień i nie chce odpalić. Poprzedni właściciel poradził mi abym w takich chwilach otworzył klapę i "popsikał" WD Contact na wtykach gdzie są włożone bezpieczniki (mniemam od pompy paliwa). Fakt faktem wystarczyło odczekać parę minut i ruszył niczym rakieta Tomahawk, a zdarzyło mi się to już kilka-kilkanaście razy. Jednak wczoraj coś się zmieniło.... odpalił dopiero po godzinie, a i tak stwarzał wrażenie jakby w ogóle nie miał zamiaru (pewnie zrobił to abym przestał go już męczyć). A dzisiaj to już się poddał.... ładowałem aku, psikałem WD Contact, a on kręcił kręcił i nic... O co chodzi z tym demonem ?! Normalnie popchnąłbym go do Odry, ale przyzwyczaiłem się do Dziada.
Może to pomoże, że czasem podczas jazdy zapalała się "marchewka" (jakaś kontrolka od wtrysków!?), ale dałem gazu i gasła.
Od czego trzeba zacząć sprawdzenie lub co wymienić ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Test Czujnika Położenia Wału (TDC Sensor)
Czujnik położenia wału spokojnie można ocenić na zimno. Te 500 omów, to już za mało, postępuje degradacja izolacji (będzie dawał za niskie napięcie).
Polecam lekturę: Fiat Punto (forum): Czujnik położenia wału (test).
Wideo: http://www.youtube.com/watch?v=apX-BC3lBCw