Szarpanie przy ruszaniu na zimnym, świeżo odpalonym silniku
Drodzy koledzy zwracam się z takim pytaniem ;)
Od jakiegoś czasu czasem (nie wyczuwam tego zawsze) odpalając zimne auto i ruszając nim mam wrażenie, że trzęsie nim.. Nie jest to chyba spowodowane niczym w silniku bo mogę ruszać na niższych obrotach czy na wyższych i i tak szarpie, obstawiam coś ze skrzynią biegów.. Ma to miejsce przy normalnym ruszaniu, czym wolniej puszczam sprzęgło tym mniej to czuć.. 2-3 razy i każde następne elegancko już.. Sprzęgło łapie mi idealnie - nie za wysoko, gdzieś w 1/3 a gdzieś w 3/4 już całkowicie trzyma.. Mając porównanie z nowymi autami jest prawie identycznie tak więc zawsze się cieszyłem, że akurat sprzęgło mam idealne jeszcze.. Co ciekawe sytuacja ma miejsce tylko 2-3 może 4 razy po odpaleniu zimnego silnika i potem to słabnie aż do zaniknięcia zupełnego.. Gdy bardzo delikatnie ruszam (powoli puszczam sprzęgło) praktycznie tego nie czuję.. Gdy chce trochę dynamiczniej i puszczam szybciej sprzęgło rzuca mi budą.. Co byście obstawiali? Dodam, że nie czuję tego zawsze i jakoś nie bardzo się tym nawet przejmuję, ale co mam mieć na uwadze?