Cześć,
Mam fiata pandę z 2004 roku.
Mam wyciek oleju około 0,5 litra na 1000 km.
Czy to jest normalne?
Pozdrawiam
Artur
Poprawiłem temat, aby więcej mówił.
To jest widok strony w wersji do druku
Cześć,
Mam fiata pandę z 2004 roku.
Mam wyciek oleju około 0,5 litra na 1000 km.
Czy to jest normalne?
Pozdrawiam
Artur
Poprawiłem temat, aby więcej mówił.
zależy co masz na myśli wyciek czy poprostu bierze ci olej jeżeli masz wyciek oleju to trzeba go poprostu zlokalizować i usunąć a jeśli ci bierze olej to czas pomyśleć nad wymianom pierścieni,uszczelniaczy w głowicy prowadzenia zaworów.
to jest wyciek gdyż widać plamę na silniku
Zlokalizuj gdzie dokładnie wydostaje się może z uszczelki pod klawiaturą.
Klawiaturą nie klawiat_ó_r_om!
Okej, dzieki za pomoc.
Postaram zlokalizować się wyciek oleju, tylko jak to z uszczelki pod klawiaturą to bede musiał auto oddać do mechanika
Czytam i nie wieżę ;) Jak to może być normalne - żaden wyciek normalnym nie jest ;)
Swoją drogą ja też bym kiedyś mógł wymienić uszczelkę pod klawiaturą ale w sumie jeżdżę z taką lekko spoconą już rok i nie widać żeby cokolwiek się działo.. Oleju nie ubywa - po 15tyś km było tyle samo co wlałem ;)
Nie wiem znam się na mechanice auta tak żeby ocenić która to jest uszczelka, ale się dowiem :P
Rozmawiałem dzisiaj z kolesiem z serwisu i powiedział coś takiego: "w pandach standardem jest wyciek (ubycie) oleju około 0,3 - 0,5 litra na 1000 km"
Jest to prawda czy leciał w kulki?
Gdzieś na forum kiedyś były informacje o ilościach przepalanego oleju - do jakich wartości są to normalne ubytki eksploatacyjne. Ty jednak piszesz o wycieku - nie o przepalaniu oleju. Nawet jeżeli książki mówią, że może przepalić 0,5L/1000km to wydaje mi się to absurdalne - ja po 15tyś km nie widzę u siebie żadnego ubytku a mam auto z natrzaskanymi 240tyś km..
Kurcze to nie wiem o co chodzi. Jestem początkowym użytkownikiem auta. Wcześniej nie interesowałem się na ten temat (od pewnego czasu zacząłem...). W takim razie nie wiem o co chodzi z "0,5 na 1000 km"...
Dzięki za pomoc. Zlokalizuję wyciek oleju i mam nadzieję że będzie wszystko okej...