Witam,
Kupiłem właśnie Sedici z przebiegiem 48 tyś.
Silnik 1.9 JTD
Jaki byście olej polecili na wymianę ?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,
Kupiłem właśnie Sedici z przebiegiem 48 tyś.
Silnik 1.9 JTD
Jaki byście olej polecili na wymianę ?
lej spokojnie syntetyczny olej. polecam Castrol Magnatec. dobre są ponoć oleje valvoline i elfy
jeśli to jednostka 120 km to masz ten sam motorek co ja. wchodzi ponad 4 litry więc kup 5l i będziesz miał na dolewkę w razie jakiegoś ubytku.
pamiętaj o wymianie filtra oleju.
Castrol podobno to już wspomnienie po marce, valvoline z tego co wiem ludzie chwalą..
ja mam magnateca i sobie też chwale. mobil w sumie tez jest dobry
Są ma forum tacy co lali castrola i zmienili na vavoline i słyszą różnicę ;)
Na mobilu jeżdżę ja ale porównania nie mam więc się nie wypowiadam ;)
moje zdanie jest takie: jaki by to olej nie był musi spełniać normy a wymieniany na czas daje pożądany efekt więc jaki nie zalać to będzie dobrze
No cóż... w sumie to się z tym zgodzę ;) Chociaż są różnice między tymi olejami tak więc gdy już go wymieniamy lepiej wlać coś dobrego.. Mobil jest stosunkowo tani (za 59zł kupiłem w markecie Mobil S 2000 10W40 4L), mam go jeszcze ponad 1 litr tak więc dlatego zmieniam 2gi raz na Mobil.. Potem może spróbuję ten vavoline..
tylko że wiesz do samochodu z przebiegiem 50 tyś to raczej 5/40 bym lal czyli syntetyk
Nie no jasne, że tak.. Ja mówię tylko o cenach.. Porównując to vavoline kosztuje ponad stówkę za 4L..
Magnatec to się nadaje tylko do :dzialko:
Jeśli choć trochę zależy Wam na silniku to nie lejcie tego oleju.
Osobiście z syntetyków polecam Shell 5w40/30 oraz Mobil 1 0w40/5w50 ;)
ja leje castrola magnateca 10w40 od 4 lat i silnik nic oleju nie pobiera i nic sie z nim nie dzieje :P a zawsze kupuje w hurtowni prawie w cenie sklepowego lotosa :)
Lej syntetyk 5w40 masz strone z doborem oleji w poście wyżej
ja polecam za swojej strony petronas, zalałem go do JTD CF2 230tys i narazie widze same plusy. Faktycznie przejście na lepszy olej nie zabija silnika i obalam wszelki mity.
Castrol moim zdaniem to najgorszy olej ale jeśli go chcesz to w tesco jest promocja na niego chyba 40%taniej
podobno oleje orlenowskie są dobre
kazdy jest dobry byle nie podrabiany i zmieniany w pore ;)
Zgadzam się z kolegą. Po pierwsze sprawdzony najlepiej ze średniej półki a co najważniejsze z pewnego źródła.. Są marki bardzo podrabiane niestety.