To jest widok strony w wersji do druku
-
Układ wspomagania .
Witam ,
mam takie pytanie czy płyny do wspomagania można mieszać ? bo zauważyłem że mi troche brakuje tego płynu a nie wiem jaki był wcześniej wlany , bo ten co jest jest przerobiony już i czarny ;/ a jak nie można mieszać to da sie go jakoś wymienić ?
I taki mały Offtopic a mianowicie jak sprawdzić czy siema ABS ?
-
a więc tak. nie poleca sie mieszania jakichkolwiek płynów. a skoro jest czarny to go lepiej wymień bo zatrzesz pompę. a wymienić się go da naturalnie.
Cytat:
Napisał
athldept
I taki mały Offtopic a mianowicie jak sprawdzić czy siema ABS ?
sprawdzając czy jest czujnik na którymś kole w bravo to chyba prawy przód. oblec wszystkie kola gdzieś na piaście powinien być jeśli masz abs. kolejny sposób to po włączeniu zapłonu powinna zaświecić sie kontrolka.
-
A jak go wymienić ? jest gdzieś kranik upustowy czy trzeba go góra jakoś wyciągnąć ?
A to mi sie nic takiego nie świeci wiec nie mam ; )
-
musisz kupić litr więcej niż jest w układzie czyli 2,5l Ci starczy jeśli masz już czarny płyn
- ściągasz waż od zbiorniczka do maglownicy i czekasz aż syf zleci
- tankujesz nowy płyn i odpalasz kręcisz kiera żeby olej pokrazył po obiegu
- ponownie spuszczasz i zalewasz świerzym i powtarzasz aż do uzyskania w miare czystego płynu w zbiorniczku
na forum już to było poruszane więc daje gotową instrukcję
-
Co do ABS to chyba najszybszym sposobem jest wjechanie na piach i hebel ;)
Powinna być też kontrolka, czujniki, złącze diagnostyczne i wreszcie pompa ABS umiejscowiona w komorze silnika w okolicy lewego kielicha (od strony kierowcy).
Co do instrukcji wymiany płynu to fakt nie raz było o tym pisane ale ja będąc na kanale nie raz szukałem gdzie te węże idą ale nie mogłem się dopatrzyć a też myślałem o wymianie płynu wspomagania..
---------- Post dodany o 13:46 ---------- Poprzedni post dodany był o 13:43 ----------
A tak dorzucę nie rozpoczynając nowego tematu - ostatnio przy hamowaniu zdarza mi się, że czuję pojedyncze impulsy na pedale hamulca tak jakby włączał się ABS.. Muszę podpiąć FES'a i zobaczyć jak wyglądają odczyty z poszczególnych kół (prędkość). Może któryś z czujników jest już zabrudzony..
-
Cytat:
Napisał
seth
musisz kupić litr więcej niż jest w układzie czyli 2,5l Ci starczy jeśli masz już czarny płyn
- ściągasz waż od zbiorniczka do maglownicy i czekasz aż syf zleci
- tankujesz nowy płyn i odpalasz kręcisz kiera żeby olej pokrazył po obiegu
- ponownie spuszczasz i zalewasz świerzym i powtarzasz aż do uzyskania w miare czystego płynu w zbiorniczku
na forum już to było poruszane więc daje gotową instrukcję
Ja to przerabiałem i w ten sposób trudno będzie spuścić stary płyn. Najszybciej spuścisz płyn z układu kierowniczego odkręcając na maglownicy ten przewód który idzie do pompy wspomagania.
-
1 załącznik(i)
Dołączam mały manual zapożyczony odnośnie wymiany płynu wspomagania.Załącznik 684
-
lukq na pewno sie przyda, dzieki :D