To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
co to jest -
co to jest
witam jestem świeżym użytkownikiem sieny i tego forum . mam pytanie dotyczące tego auta .co to jest. umiejscowione przy czarnej rurze od powietrza na wysokości metalowej obejmy do tego dołączony jest niepieski cienki wąż dla zobrazowania zdięcie zapożyczone z allegro
katalizator sonda orginał fiat siena palio 1.6 16 (1655153690) - motoAllegro
za podpowiedz z góry dziękuję
-
Cóż nie widziałem tego na oczy i nie wiem gdzie idzie ten wężyk,ale wygląda to na zawór recyrkulacji par paliwa.
-
dzięki , poprzedni właściciel zrobił tam rzeźbę a nie wiedziałem o co pytać w sklepie
-
już wiem że jest to zawór podciśnienia , teraz mam pytanie za co on odpowiada
http://img12.allegroimg.pl/photos/or.../27/1714472751
-
Owy zawór odpowiada za otwarcie układu do spalania par paliwa.
W zbiorniku paliwa jest dużo par paliwa i one właśnie są zasysane do filtra węglowego (czarna plastikowa puszka) i po części są one neutralizowane przez aktywny węgiel a potem są zasysane przez podciśnienie do kolektora ssącego i dalej do silnika w celu spalenia.Owy elektro-zawór otwiera ten układ,a steruje nim ECU.
-
Zielony rozumiem, ze w Bravie 1,6 tez to jest, jak to znaleźć i jak sprawdzić, czy owy układ działa poprawnie :?:
-
-
Egon to jest taki sam układ jak w TT.Pamiętasz tą czarną puszkę schowaną za zderzakiem przed przednim prawym kołem?
A jak sprawdzić?Wzrokowo stan przewodów i łączeń a owy elektro-zawór powinien mieć coś w okolicach 50 ohm.
-
Zielony pamietam bardzo dobrze jak to było w Tipo ;) no to dzięki na dniach jak znajde czasu troche to sprawdzę sobie ;)