Doblo 1.3 Multijet - Podwyższone obroty, załączające się wentylatory na zimnym silniku i czasowe kopcenie.
Witam panowie i proszę o poradę.
Autko mam od miesiąca i do tej pory wszystko było OK, ale 3 dni temu zauważyłem pewien problem który trwa do chwili obecnej.
Zaczęło się od zauważalnego podniesienia obrotów na biegu jałowym, obroty raz są na 1000obr/min raz spadają do 800obr/min, wentylatory na chłodnicy chodzą prawie non-stop, pewnie dlatego te podwyższone obroty, ale co dziwne wentylatory włączają się w chwilę po uruchomieniu silnika, silnik nawet nie zdąży złapać temperatury a wentylatory chodzą już jak oszalałe, a co najbardziej mnie martwi to szaro niebieski dym który zaczął wydobywać się z rury wydechowej, tylko to nie jest tak że kopci stale, raz można jechać samochodem i ciągnąć go po obrotach i nic, a za drugim razem nawet na jałowym biegu potrafi kopcić przez parę chwil, albo w czasie jazdy co jakiś czas postawi chmurę że aż "miło", ale powtarzam nie jest to objaw ciągły. I co to może być za przypadłość, jakieś wskazówki? ECU nie wywala żadnego błędu na wyświetlaczu, w/g niego wszystko jest OK.