To jest widok strony w wersji do druku
-
FES i znaczenie błędów
Witam
Ostatnio pojawiły mi się dwa błędy w moim Stilo. Niestety FES nie wyjaśnił mi zbytnio ich znaczenia więc proszę Forumowiczów o pomoc. Oto następujące kody błędów:
1. P1171 - Stężenie mieszanki 1 - czy jest to związane z sonda Lambda ?
2. B1029 - Linia seryjna W
3. B1037 - Światło zapalnicz. i klimatyz.
Gdzie szukacie opisów do błędów z FiatEcuScan ?
Pozdrawiam
-
P 1171 - określane jest jako "Self-Adaptation Parameters DTV". Najczęściej pod tym pojęciem kryje się uszkodzona sonda lambda.
Sondę możesz szybko wychwycić. Przejdź w FES do testów jej i sprawdź jej działanie analizując wykres.
B 1037 - dużo tłumaczyć nie trzeba, brak podświetlenia dla zapalniczki i przycisków klimatyzacji
Linia W to zapasowa linia komunikacyjna dla immobilizera. Najszybciej to objawia się przerwą w układzie, słabym połączeniem. Sprawdź styki do przy stacyjce, przy body.
---------- Post dodany o 22:19 ---------- Poprzedni post dodany był o 22:19 ----------
Tutaj masz listę, uzupełniam co jakiś czas.
http://fiatklubpolska.pl/forum-ogoln...bd-fiat-10730/
-
P1171 pojawia się raz na jakiś czas. Ostatnio ze 6 miesięcy temu. TAk jakby auto czkawki dostało po gorszym paliwie ...
Dzięki
-
Autoadaptacja to proces, kiedy komputer się uczy. Wiadomo każdy czujnik jest inny i minimalnie podaje inne wartości. Dlatego ECU w procesie jego pracy uczy się tych wartości, analizując je i zapamiętując. Tak tworzy sobie "pamięć". Pamięć ta jest zapisywana w pamięci "RAM" ECU. Dlatego gdy odłączymy klemy od akumulatora, ta pamięć ulatuje i po powrocie zasilania ECU na nowo się uczy. To takie rozwinięcie tego błędu... ;)
Opis DTV Cytat:
DTV FACTOR 1 and 2: addition factor to correct the amount of petrol injected. Compensates for the production tolerances in the air flow meter/lambda sensor/injectors when the engine is idling
Czyli w skrócie - zawodzi Ci lambda, wtryski lub przepływomierz. Stawiam na sondę. Ją możesz wybadać w FES na wykresie. Podłącz, przejedź się i podrzuć wykres. Może znajdzie się jakieś anomalie.
-
Jutro lub pojutrze zrobię wykres.
Pozdrawiam
-
Dzisiaj znowu walczyłem trochę z fes-em i znowu nie obyło się bez problemów,a dokładnie
1) kiedy łączyłem się z AbS-em auto zareagowało błędem na wyświetlaczu i sygnałem
dźwiękowym - czy to normalne ( po połączeniu się żadnych błędów fes nie widział)?
2) Zmieniłem kable na ELM 327 i chciałem połączyć się ze wspomaganiem i niestety du...
Fes krzyczy o jakiś adapter i nie chce się połączyć, a sam kabel powinien wystarczyć, co zatem jest nie tak?
3) Kiedy wykonałem operację skanowania centralek, to wywaliło mi błąd wspomagania, jednak po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu błąd zniknął (?)
To narazie tyle, ale coś czuję, że długo mi się jeszcze przyjdzie uczyć :smile:
-
Jakiego FES'a używasz? Poszukaj 3.3 registed.
-
Cytat:
Napisał
lukq
Jakiego FES'a używasz? Poszukaj 3.3 registed.
Dzięki za zainteresowanie, ale problem już rozwiązałem. Okazuje się, że tak FES reaguje na łączenie z ABS i wspomaganiem, zatem to nic niepokojącego. A FES-a ma już nawet w wersji 3.4.2. Faktycznie jednak ten w wersji 3.3 sprawdza się lepiej. :smile: