Witam,
wpadłem na pomysł zamiany filtra standartowego na stożkowy
czy w fiacie siena 1.4 benzyna będzie on odczuwalny? spalanie, moc, odchodne?
Proszę o wasze opinie....
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,
wpadłem na pomysł zamiany filtra standartowego na stożkowy
czy w fiacie siena 1.4 benzyna będzie on odczuwalny? spalanie, moc, odchodne?
Proszę o wasze opinie....
odczuwalnych zmian raczej nie będzie - mocy nie przybędzie od samego filtra :)
BTW: Filtr stożkowy nie jest częścią układu chłodzenia :)
To tyle że ładnie wygląda i nic więcej?
kłóciłbym się ale są lepsi ode mnie w tej dziedzinie:P
Tak, poprawia wygląd i samopoczucie właściciela. Możliwa jest zmiana dźwięku silnika.
Filtr jest częścią dolotu powietrza do sinika - pamiętajmy że silnik pracuję poprzez spalanie mieszanki paliwowo - powietrznej :) - a owy filterek pilnuje żeby do silnika nie dostały się jakieś drobiny mogące go uszkodzić.
żeby zwiększyć moc to musiałbyś poza stożkiem zrobić porządny dolot, wypolerować kanały kolektora itd... albo co najmniej zastosować ten dedykowany dolot np. od węglarskiego albo simoty (chociaż pewnie i tak nic nie da)
Poza wyglądem i prawdopodobnej zmianie dźwięku nic więcej nie otrzymasz - mocy nie przybędzie, prędzej stracisz te 2-3KM :roll:
dokładnie działa tak samo jak normalny filtr ;) każdemu sie wydaje ze bedzie wiecej mocy, najłatwiej sprawdzić na hamowni że moc może spaść o 2-3 konie ale moment wzośnie o 2-5nm ;) albo odwrotnie ;) jak nic ci sie nie dzieje z układem dolotowym to czemu zmieniać predzej wyczyścic obudowe filtra cały dolot i wsadzić nowy filtr i poprostu czesciej go wymieniac :)
ja mam jedynie porownanie po wyscigach na 1/4 i troche dalej :P zamontowany airbox simoty, doprowadzone zimne powietrze ze zderzaka i rurki dolotu owiniete kocem gasniczym robi robote :D poza tym jest fajny dzwiek hehe
czyli zakładać czy nie?
jak chcesz nikt ci tego nie zabroni ;) ale chyba nie bedziesz zakłądałtakiego stożka z allegro za 30 zł :) bo taki to przepusci każdy syf do silnika
stozek ci da ze lepiej sie bedzie wkrecał na obroty
guti1 kto ci tak naopowiadał? to nie honda która kreci sie do 9k rpm gdzie juz potrzebuje sporo powietrza :)
Teraz tak myślę na co Ci stożek:P
ja bo malutkim klepnięciu leganzy;/ mam połamany plastik między chłodnicą a filtrem tak więc na dobrą sprawę mam 6-8cm dziurkę która też dostarcza powietrza;p
Witam. Ostatnio słyszałem że po założeniu stożka czy też sportowego filtra powietrza. Trzeba zmieniać ustawienia komputera. Bo podobno większy haust powietrza sprawia że silnik przygasa.... (nie wiem nie sprawdzałem ale stożek mam)
Dobrze, ale przybyła Ci jakoś moc? odchodne?
w sienie wystarcz odpiąc aku na 15 minut i potem podłączyc i zostawić na chodzie do włączenia wentylatora chłodnicy ;) i potem jeździc a auto samo sie uczy stylu jazdy i dopasowania parametrów ;) u mnie nie było problemów ale ja nie jeźdze na benzynie :)