witam. jakie amortyzatory posiada bravo 1,6 16V z 98 roku? olejowe, czy gazowe? bo czeka mnie wymiana i nie chce w ciemno kupowac.
To jest widok strony w wersji do druku
witam. jakie amortyzatory posiada bravo 1,6 16V z 98 roku? olejowe, czy gazowe? bo czeka mnie wymiana i nie chce w ciemno kupowac.
rejczi85,TUTAJ i TUTAJ są posty na ten temat. Ja bym był za gazowymi, ale w rzeczywistości są one olejowo gazowymi i raczej takie były.
Więc to jakie wstawisz zależy od Ciebie.Cytat:
Zasadniczą różnicą pomiędzy amorkami olejowymi a gazowymi (w rzeczywistości gazowo-olejowymi - bo też jest w nich olej) jest zdolność do utrzymywania charakterystyki podczas pracy i nagrzewnia się, amorki gazowe są oczywiście bardziej wytrzymałe - znacznie lepiej utrzymują charakterystykę podczas pracy, w olejowych dochodzi do pienienia się oleju i amorek traci swoją skuteczność, odzyskuje ją dopiero jak odpocznie, parametry pracy amortyzatora to nie tylko twardość ale także szybkość odbicia i powrotu (zależne też oczywiście od charakterystyki sprężyny), istnieją amorki olejowe znacznie twardsze od gazowych (wystarczy gęstszy olej), choć z reguły to gazowe są bardziej twarde, w przypadku gazowych łatwiej też uzyskać wysokie wartości pozostałych parametrów, reasumując: tylko gazowe - znacznie lepiej pracują (co nie konieczne związane jest z twardością)
hej, ja bym Ci polecał np takie gazowe kayaby, uwazam ze bedziesz zadowolony. jak kolega pisal gazowe, a raczej olejowo-gazowe, sa wytrzymalsze, auto lepiej sie trzyma na zakretach, na polskie warunki imho lepsze sa poprostu.
zakupilem sobie amortyzatory firmy Magnum. nie chcialem kupowac na allegro jakiegos chinskiego bubla za 80zl, ktory za 6 miesiecy trzeba by zaraz wymieniac. mam nadzieje ze firma sprawdzona i na nasze polskie drogi sie w sam raz nada i zda egzamin ;)