To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
straż miejska -
straż miejska
Witajcie, dostałem zdjęcie z fotoradaru od straży miejskiej z Białego-Boru (zachodniopomorskie) dozwolona 50 wg ich pomiaru jechałem 61, zdjęcie jest zrobione ze śmietnika bo jest dość nisko i widać na zdjęciu, że stoi na chodniku, mandat w wysokości 100 zł i 2 pkt. Takie moje pytanie, czy SM może w ogóle używać tych fotoradarów ? Bo głośno o tym było w mediach a nie mogę znaleźć żadnej ustawy czy przepisu o tym, a druga sprawa czemu jest mandat 100 zł jak w taryfikatorze jest 50-100 zł zważywszy, że jest to przekroczenie o 11 km w ich pomiaru
-
nie wiem czy może używać czy nie ale jeśli chodzi o mandat zawsze chyba dają kwotę z górnej pozycji widełek,musiałbyś napisać pisemko do nich umotywować jakoś i zazwyczaj zjeżdżają do tej niższej kwoty
-
Od niedawna w Polsce dopuszczona jest tolerancja do 10 km/h czyli można jechać np w ternie zabudowanym 60 km/h.
Podstawą do ważności zdjęcia, jest to czy w momencie, w którym było robione zdjęcie, przy fotoradarze byli strażnicy?Jeśli nie to z mojej wiedzy taki zdjęcie jest nie ważne. Coś mi się o uszy obiło także, że fotoradar powinien być oznakowany. Może ten Temat coś CI pomoże.
-
Cytat:
Napisał jurgen
czy SM może w ogóle używać tych fotoradarów ? Bo głośno o tym było w mediach a nie mogę znaleźć żadnej ustawy czy przepisu o tym
Było głośno, że fotoradarami miała zajmować sie tylko i wyłącznie ITD, ale chyba jeszcze nic w życie nie weszło. Z tego co sie orientuję to nadal mogą i korzystają z przenośnych fotoradarów potocznie nazywanych "śmietnikami" (małe szaro-kremowe skrzynki na 2 kółkach), a szczególnie upodobały sobie te urządzenia jednostki SM w powiecie bytowskim gmina Miastko.
Co do kwoty to tak jak kolega już napisał, zawsze startują z górnych widełek. Możesz jednak do nich zadzwonić (telefon jest na dokumentach które dostałeś) i negocjować kwotę. Wówczas osoba z którą rozmawiałeś zaznaczy w aplikacji że zobowiązałeś się zapłacić ustaloną kwotę i taką wpłacasz./potwierdzone/
-
jurgen, z kiedy jest to zdjęcie, gadałem z jedną osobą i możliwe że uda się nie zapłacic ;)
-
W tym miesiącu przedstawiono projekt rozporządzenia w sprawie wykonywania przez Strażników Miejskich/Gminnych czynności na drogach. Czy i kiedy wejdzie w życie czas pokaże.
Na chwilę obecną Strażnicy Miejscy w większości miast mają "zawieszone" czynności z radarami, ale są jeszcze takie jednostki Straży Gminnych szczególnie na trasach nad morze, które działają na podstawie ostatniej nowelizacji Ustawy Prawo Ruchu Drogowego nie czekając na przepisy wykonawcze w postaci rozporządzeń właściwych ministrów.
Podstawą ich działania jest Art.129b pkt.4 PRD
c) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji.”;
-
Cytat:
Napisał Maciej1
w oznakowanym miejscu i określonym czasie
no i to wyjaśnia wszystko w sprawie kolegi. teraz tylko pozostaje kwestia udowodnienia iż miejsce faktycznie nie było oznakowane, a fotoradar ukryty w śmietniku.
-
Cytat:
Napisał ciril
teraz tylko pozostaje kwestia udowodnienia iż miejsce faktycznie nie było oznakowane, a fotoradar ukryty w śmietniku
te fotoradary są montowane w obudowach do złudzenia przypominających małe pojemniki na śmieci zwane potocznie przez kierowców "śmietnikami". Nikt nie bawi się w chowanie tych urządzeń do śmietników ;)
-
ja rozumiem. i znam to z autopsji. tylko żeby się odwołać od mandatu na podstawie iż nie był oznakowany trzeba mieć jakiś dowód na to. skąd go wziąć skoro się nawet nie wiedziało że się jest w ukrytej kamerze?
-
fota jest z 31 marca 2011, był to klasyczny "śmietnik" bo tak jak pisałem zdjęcie jest nisko zrobione i widać kawał chodnika, strażników nie było przy tym fotoradarze chyba, że stali gdzieś kawałek obok zakamuflowani, dodzwonić się nie mogę bo albo zajęte albo nikt nie odbiera.
-
-
Jak jest znak fotoradar z napisem "na odcinku np 1,6km" to znaczy , że radar wystawia straż miejska.
-
Nie koniecznie, może stać też stacjonarny fotoradar gminy lub zwyczajnie policja. Bez tego znaki nie może stać straż ani stacjonarny fotoradar.. Policja może suszyć i focić z pająka..
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk