Witam,
Czy ktoś może kiedyś wymieniał manualny podnośnik szyby drzwi tylnych? Czy jest to trudne i jak to wymienić by czegoś nie popsuć?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,
Czy ktoś może kiedyś wymieniał manualny podnośnik szyby drzwi tylnych? Czy jest to trudne i jak to wymienić by czegoś nie popsuć?
zdejmiesz boczek i twym oczom ukaże się cały mechanizm. najwięcej problemu sprawia zdjęcie rączki a dalej to wszystko jest proste. tam gdzie jest mechanizm do kręcenia jest on przykręcony na 3 nakrętki (klucz10) a prowadnica jest na 2 śrubkach. wszystko będzie proste jak zdejmiesz boczek. polecam ustawienie sobie szyby na środku i wsadzenie między szybę i drzwi śrubokręta płaskiego z gumowa rączką wtedy szyba będzie unieruchomiona i śmiało będziesz mógł ją zdjąć z prowadnicy
Czy to się wiąże z wyjmowaniem szyby?
tak po zablokowaniu szyby odkręcasz taki zacisk w środku i sobie wyciągasz mechanizm a potem wkładasz nowy mocujesz i zaciskasz szybę
No nie wiem czy uda mi się opuścić szybę do połowy bo ciężko tam linka chodzi i zgrzyta
to nie opuszczaj tylko zablokuj potem jakoś płaską 10 podejdziesz żeby szybę odkręcić od prowadnicy
ok, spróbuje tak jak mówisz :D
Wymieniałam podnośnik w prawdzie drzwi przednich i elektryczny ale podejrzewam, że jest to zbudowane podobnie.. Generalnie prosta czynność więc bez strachu. Szybę przytrzymaj sobie taśmą klejącą do górnej części drzwi - spokojnie wytrzyma..
byrrt, trochę to inna konstrukcja ale wymiana podobna. co do patentu z taśmą hmm najlepiej podaj co to za taśma była. nie każda wytrzymuje. ta srebrna techniczna wytrzyma kwestia potem skrobania kleju z drzwi i szyby. o ile z szyvy acetonem pójdzie o tyle na lakierze acetonem bym się nie bawił.
Ja użyłem zwykłej pakowej - 2 kawałki klejone z jednej strony szyby górą na 2gą stronę.. Nic nie trzeba czyścić jak się ma dobrą taśmę i nie zostawi się jej tam na miesiąc.. U mnie szyba praktycznie ledwo sama opadała - trzymają ją prowadnice.. Z resztą taka taśma do paczek na rozciąganie ma naprawdę bardzo bardzo dużą wytrzymałość a tam nie ma żadnych ostrych krawędzi więc spokojnie..