[silnik] wymiana komputera?
Witam
Problem zaczął się od wysokiego spalania (12-15lON/100km) a czasami i wiecej , oraz swiecąca się marchewka, najpierw przez jakiś czas mrygała po zapaleniu a potem zaczęła świecić na stałe i do tej pory tak zostało,Oprócz tego samochód strasznie dymilł na czarno i zauważyłem znaczący spadek mocy.
Pojechałem do ASO Fiat podłączyli do kompa i Pan na stacji diagnostycznej stwierdził jednoznacznie że uszkodzony jest główny komputer,wyskoczył taki błąd "uszkodzona centralka" czy jakoś tak i powiedział że dalsze diagnozowanie nic nie da .
Pytania jakie do was kieruję to.:
1. Czy samemu można wymienić komputer? Wiem że trzeba także wymienić immo i zamki w drzwiach i wszystko musi być z jednego auta (dawcy)Na co zwrócić uwagę jakieś wskazówki .
2. Czy alarm fabryczny jest w jakiś sposób połączony-zależny od głownego komputera, pytam ponieważ także przestał działać ale wcześniej niż nastąpiła usterka kompa?Nie reaguje na pilota.Może da się jaoś go zresetować ?
3.Odpiałem przepływomierz powietrza i dymienie ustało oraz spadło spalanie auta (ale nie do końca ok 10l/100kmON średnie spalanie miasto-trasa 50/50),jednak mocy dalej brakuje,od czego zacząć przepływomierz czy komp ?Czy na 100% przepławka jest uszkodzona jak to mogę sprawdzić?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki,podpowiedzi i pomoc